Єлисєєв: Київ розраховує, що інвесторами з модернізації української ГТС виступлять ЄБРР, ЄІБ і СБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єлисєєв: Київ розраховує, що інвесторами з модернізації української ГТС виступлять ЄБРР, ЄІБ і СБ

246
Київ працює над тим, щоб інвесторами з модернізації української газотранспортної системи (ГТС) виступили Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Світовий банк (СБ). Українська сторона попередньо оцінює вартість проектів на суму близько $2 млрд. Про це повідомив голова української делегації, заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисєєв у Брюсселі, по закінченню переговорів щодо підготовки проведення донорської конференції з модернізації української ГТС, яка пройде 23 березня.
Він підкреслив, що в цей час ці питання перебувають на стадії відпрацьовування. "Сухим залишком підсумків конференції може бути підписання спільної декларації, у якій будуть чітко прописані принципи надання кредитів, прописані перспективи нашої ГТС у загальноєвропейській транзитній системі", - сказав заступник міністра.
Іншим важливим документом буде так званий "майстер-план".
"Майстер-план" - це набір потенційних проектів, у які інвестори будуть вкладати кошти для того, щоб модернізувати нашу транзитну систему. Ми б хотіли збільшити потужність наших насосних станцій для того, щоб при перекачуванні не був витрачений зайвий газ, що також буде сприяти підвищенню ефективності нашої ГТС, оновити деякі трубопровідні шляхи", - пояснив К.Єлисєєв.
За словами заступника міністра, згідно з попередньою оцінкою, інвестиційні проекти оцінюються на суму "трохи більше $2 млрд". "Але це – тільки частина, тому що ми хотіли б збільшити здатність нашої ГТС додатково прокачувати 60 млрд кубічних метрів газу щорічно", - додав він.
Відповідаючи на запитання, чи будуть інвестори мати відношення до управління ГТС, К.Єлисєєв сказав: "За будь-яких умов газотранспортна система України була і залишиться власністю української держави відповідно до національного законодавства, і це положення, я сподіваюся, буде відбито в тексті підсумкової декларації".
Заступник міністра відзначив, що розглядає також цю конференцію й у широкому контексті. "Я вважаю, що ця конференція буде конкретним, практичним, а не декларативним кроком України на шляху інтеграції в ЄС у частині інтеграції з європейським енергетично ринком. Її проведення, на мій погляд, значно полегшить переговорний процес щодо Угоди про асоціацію в частині енергетики", - підкреслив він.
Крім того, К.Єлисєєв відзначив важливість цієї конференції тому, що вона "повинна засвідчити той факт, що на тлі нових проектів, зокрема, Південного або Північного потоків, українська ГТС була, є і залишається стратегічною невід'ємною частиною загальноєвропейської транзитної системи".
Говорячи про історію конференції, заступник міністра нагадав, що вона готувалася "уже давно, з 2006 року, коли українська і європейська сторони почали вести розмову про проведення цього заходу". "В 2007 році європейська сторона зробила оцінку можливостей, відповідно до якої було підраховано, що для модернізації української ГТС необхідно близько EUR2,5 млрд. А рік тому, у березні 2008 року ми офіційно зафіксували сам факт проведення конференції. Остаточне рішення було формалізовано за підсумками саміту Україна-ЄС, який відбувся 9 вересня 2008 року в Парижі", - деталізував К.Єлисєєв.
Разом з тим, як відзначив голова делегації, так звана газова криза січня 2009 року привела до того, що крім інвестиційно-економічної складової в конференції з'явилася і політична. "Тому конференція зараз розглядається не скільки з інвестиційно-економічної точки зору, але і як політично важливий захід, який повинен підвести риску під минулою газовою кризою, і яка повинна чітко засвідчити, що наша газотранспортна система була, є і буде надійною системою транзиту газу європейським споживачам", - сказав заступник міністра.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас