"Ъ": Нацбанк закликав голів банків втримувати гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк закликав голів банків втримувати гривню

Валюта
4497
Нацбанк зажадав від голів правлінь комерційних банків взяти на себе персональну відповідальність за курсову політику очолюваних ними установ. У такий спосіб регулятор намагається на кілька тижнів знизити зростання долара, що почалося, впевнені експерти. Банкіри очікують, що лист стане черговим інструментом тиску на банки з боку НБУ, що прагне знизити курс без значних інтервенцій.
У листі №13-117/1625-3805 до керівників комерційних банків за підписом першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова регулятор покладає на них "персональну відповідальність за розміщення інформації на веб-сторінці банку в мережі інтернет і в інформаційних системах (Reuters, Bloomberg і інших) про курси гривні до іноземних валют".
"Зобов'язуємо керівників уповноважених банків взяти під особистий контроль установлення курсів купівлі і продажу безготівкової іноземної валюти за гривні для клієнтів банку з метою недопущення збільшення різниці між курсом купівлі і курсом продажу валюти", - говориться в документі. При цьому НБУ нагадує, що він щодня повідомляє банкам середньозважений курс гривні, який "повинен виступати орієнтиром для здійснення операцій на міжбанку".
Лист з'явився на тлі зростання курсу безготівкової валюти, що почалося. За даними інформаційно-дилінгової системи Ukrdealing, останні два тижні протягом торгів курс долара падав, але вчора відразу після їх відкриття на рівні 8,05/8,2 грн/$ він почав рости – і торги закрилися котируваннями 8,09/8,2 грн/$. При цьому в системі було виставлено всього три заявки на купівлю валюти, на продаж – нуль. "Зараз усі намагаються не торгувати, а якщо котирують, то за середньозваженим курсом Нацбанку", - розповідає скарбник одного з невеликих банків. Керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький заявив агентству "Інтерфакс-Україна", що вчора регулятор продав $48 млн за курсом 7,9 грн/$ і купив $4 млн по 7,7 грн/$. "Нам довелося два тижні 'гасити' курс, вливаючи значний обсяг резервів, і він пішов у нікуди. Так не можна працювати", - відзначив один з високопоставлених чиновників НБУ.
Експерти впевнені, що адміністративний тиск НБУ на валютний ринок ще більше знизить його обсяги і на короткий період опустить курс долара. "Такі дії не здатні знизити курс на більш тривалий час, ніж кілька тижнів", - вважає аналітик інвесткомпанії Astrum Мар'ян Федоришин. Банкіри говорять, що ті, хто продовжить працювати на ринку, будуть побоюватися санкцій регулятора. "Нацбанк вкотре наголошує на персональній відповідальності керівника банку, - підкреслює голова правління Терра Банку Сергій Щербина. - Можливо, це останнє попередження, від якого він буде відштовхуватися перед введенням відносно валютних спекулянтів жорстких заходів, яких вимагає президент".
Раніше Віктор Ющенко назвав десять найбільших банків, у яких "коректна поведінка" на валютному ринку. Цей факт і вчорашній лист, на думку банкірів, можуть говорити про плановані "репресії" відносно дрібних банків. "Природно, зараз будуть шукати крайніх, хто 'зриває курс', - впевнений заступник голови правління невеликого банку. - Адже в листі все досить розмито, і тепер притягти до відповідальності можна за що завгодно. Зараз на ринку немає правил, тому що Нацбанк сьогодні говорить одне, завтра – інше. А клієнти не розуміють, чому вони повинні продавати дешевше. Тому поки всі операції будуть іти за середньозваженим курсом, а решту суми банки будуть добирати комісіями, які в критичні дні можуть удвічі перевищувати обсяг угоди".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас