FT: Східну Європу врятують реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: Східну Європу врятують реформи

764
Глобальна економічна криза поставила східноєвропейський регіон у дуже скрутне становище. Аналітики пропонують різні рецепти виходу з рецесії, але очевидно одне – чим швидше регіон прийме правильний напрямок руху, тим менше часу буде потрібно на оздоровлення економіки і банківського сектору Центральної та Східної Європи.
Для нормалізації обстановки в країнах Центральної та Східної Європи уряди регіону повинні зробити кілька важливих і сміливих кроків, пише впливове британське видання Financial Times.
По-перше, на тлі повсюдного падіння прибутку необхідний перегляд бюджету 2009 року і скорочення видатків. І це краще зробити з доброї волі сьогодні, ніж під неминучим тиском ринку завтра.
По-друге, Євросоюз повинен негайно прийти на допомогу державам Центральної та Східної Європи, надавши їм відчутну фінансову підтримку. Ініціативи регіональних урядів повинні бути скоординовані і профінансовані з фондів Євросоюзу та МВФ.
По-третє, інші фінансові інститути, особливо такі як Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк повинні на практиці продемонструвати справедливість прислів'я "друзі пізнаються в біді".
Час обіцянок і публічних заяв минув – тепер потрібні конкретні дії. А саме – фінансова підтримка центрально- і східноєвропейського регіону. Якщо цього не відбудеться, то всьому регіону загрожує дуже глибокий економічний спад. Якщо ж замість проведення реструктуризації країни регіону будуть чекати нових фінансових надходжень з-за кордону, то все це загрожує перетворитися в замкнене коло, вихід з якого буде знайдений нескоро.
У той час, як багато впливових гравців намагаються ігнорувати реальну економічну ситуацію, політики безтурботно називають це "зростаючим оптимізмом". Залишається сподіватися, що зниження валютних курсів буде зупинено, перш ніж інфляція досягне більших темпів. Якщо ж у поточній ситуації нічого не зміниться, то всі країни Центральної та Східної Європи зазнають значних проблем, як у політичній так і в економічній сферах.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас