"Ъ": Українські товари виключають з СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Українські товари виключають з СНД

2749
Найбільше падіння товарообігу України в січні відбулося із країнами СНД, меншою мірою – із країнами Європи та Азії, повідомив учора Держкомстат. Однак така динаміка тимчасова – введення 13- процентного мита знизить обсяг імпорту в цілому, але не відіб'ється на поставках із країн СНД, з якими в України зона вільної торгівлі, впевнені експерти.
У січні вперше з лютого 2005 року в Україні було зафіксовано позитивне сальдо зовнішньотоварних операцій – $397,8 млн, повідомив учора Держкомстат. Ще два тижні тому Міністерство економіки, посилаючись на дані Держмитниці, заявляло про торговельний дефіцит у січні в розмірі $637,8 млн. За розрахунками Ъ, профіцит склав $400 млн. Такий показник був досягнутий завдяки тому, що темпи зниження обсягів імпорту (-56%, до $2,04 млрд) виявилися значнішими від темпів падіння обсягів експорту (-34,5%, до $2,44 млрд).
Найбільше зниження товарообігу зафіксоване із країнами СНД: експорт знизився на 53,1%, імпорт – більш ніж утричі (-68,5%). Набагато меншим виявився спад товарообігу з європейськими (експорт упав на 27,5%, імпорт – на 44,3%) і азіатськими країнами (експорт – на 30,5%, імпорт – на 50%). Імпорт із Північної і Південної Америки впав усього на 11,7%, експорт – на 48,4%. Виріс товарообіг України із країнами Африки, Австралії та Океанії. Позитивне торговельне сальдо країна не одержала тільки із країнами Америки (-$55,5 млн) і Австралії (-$0,03 млн).
Різке падіння товарообігу із країнами СНД експерти пояснюють зниженням імпорту газу, якого в січні надійшло на $197,7 млн, що більш ніж учетверо менше від показника січня 2008 року. Одночасно скоротився український машинобудівний експорт у Росію і країни СНД. "Ми експортуємо їм продукцію машинобудування, попит на яку в умовах зниження обсягів інвестування різко падає", - відзначила аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан.
За словами Олени Білан, невелике позитивне сальдо із країнами СНД у січні ($42 млн) означає, що збільшення імпорту газу з лютого знову зробить сальдо негативним. Як розповів прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський, у лютому НАК закупила газ на суму $360 млн і в березні очікується аналогічний обсяг закупівель.
З іншими регіонами в України сальдо торговельного балансу може покращитися. "Зниження обсягів кредитування і набрання чинності 13- процентної надбавки на низку імпортних товарів приведе до ще більшого зниження обсягів імпорту. А позитивна динаміка роботи української промисловості в лютому дозволяє очікувати невелике зростання обсягів експорту", - відзначила аналітик центру Best Світлана Таран. У лютому обсяг промислового виробництва до показника січня виріс на 5,4%, тоді як обсяг імпорту, за даними Держмитниці, упав на 10%. 13-процентне мито не поширюється на торгівлю із країнами СНД.
У лютому і березні експерти очікують позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами. "Відносно високий попит на українську металургію, як зараз, дозволить у найближчі місяці зберегти позитивне сальдо. Що стосується сальдо за підсумками року, то його характер буде залежати від збереження світового попиту на український експорт", - сказала пані Білан. Основний прогноз експертів – негативне сальдо торговельного балансу. Міжнародний фонд Блейзера оцінив його розмір за підсумками 2009 року в $7-8 млрд.
"В умовах низького попиту на експорт збереження позитивного сальдо можливо лише за умови подальшого спаду імпорту внаслідок посилення спаду економіки і подальшої девальвації гривні", - резюмує виконавчий директор фонду Олег Устенко.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас