Аналітик: Ціни на житло у Москві впадуть, якщо нафта подешевшає до 25 дол. за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Ціни на житло у Москві впадуть, якщо нафта подешевшає до 25 дол. за барель

Енергетика
738
Обвал цін на житло в Москві практично зі стовідсотковою ймовірністю відбудеться, якщо вартість нафти на світових ринках упаде нижче $25 за барель. Таку думку висловив віце-президент інвестиційно-аналітичного департаменту банку Credit Suisse Олексій Нікітін, передає РІА Новости.
"Кореляція між цінами на житлову нерухомість у Росії і цінами на нафту становить 97%. Це означає, що ситуація на російському ринку нерухомості багато в чому визначається саме зміною вартості нафти, особливо якщо мова йде про Москву", - заявив він.
Нікітін вважає, що на даний момент є три різні сценарії розвитку ситуації на столичному ринку житла залежно від того, якою буде динаміка нафтових цін.
"Якщо ціни на нафту будуть перебувати в коридорі між $30 і $40 за барель, то вартість квартир у Москві буде плавно знижуватися - приблизно на 2-3% у рублях щомісяця, якщо нафта підніметься вище $70 доларів за барель, то ціни на житло почнуть відновлюватися, а якщо нафта, навпаки, упаде нижче $25 доларів за барель, то ринок житлової нерухомості в Москві впаде", - наводить агентство думку аналітика.
Разом з тим, підкреслив Нікітін, до сьогоднішнього дня в столиці створилися всі умови саме для зниження вартості житла. За словами Нікітіна, російський ринок нерухомості взагалі, і московський - зокрема - залишається поки одним із найбільш переоцінених у світі.
Так, "відношення між середньою ціною квадратного метра в Москві і середньомісячним доходом на душу населення в столиці зараз дорівнює 8,2, тоді як у Бразилії воно становить 1,5." Як прогнозує Нікітін, житло в столиці до кінця цього року подешевшає ще на 40%, у порівнянні із груднем 2008 року за умови, що ціни на нафту у світі залишаться відносно стабільними і будуть коливатися біля $40 за барель.
"У лютому цього року ціни на житло в Москві перейшли через два психологічно важливі рубежі: по-перше, вони "пробили" бар'єр 5 тисяч доларів за квадратний метр, і, по-друге, вони почали знижуватися не тільки в доларах, але й у рублях. Думаю, до кінця цього року ринок столичного житла спробує протестувати і бар'єр 4 тисячі доларів за квадратний метр", - припустив він.
За його прогнозами, нижньої межі вартість московських квартир може досягти в третьому кварталі 2009 року.
"За традицією, у Росії все погане в економіці відбувається в серпні-вересні. До того ж очевидно, що компанії реального сектору в Росії ще не досягли піка звільнень і скорочень бізнес-планів, що, цілком ймовірно, відбудеться за результатами першого кварталу і буде відбиватися надалі і на ринку нерухомості", - додав він.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас