НБУ закликає банки обмежити маржу по курсах купівлі/продажу валюти на міжбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ закликає банки обмежити маржу по курсах купівлі/продажу валюти на міжбанку

Валюта
1621
Національний банк України (НБУ) закликає банки обмежити маржу по курсах купівлі/продажу валюти на міжбанківському валютному ринку.
"Зобов'язуємо керівників уповноважених банків взяти під особистий контроль установлення курсів купівлі і продажу безготівкової іноземної валюти за гривні для клієнтів банку з метою недопущення збільшення різниці між курсом купівлі і курсом продажу", - говориться в листі НБУ (N13-117/1625-3805) у вівторок.
НБУ також нагадує керівникам банків про необхідність дотримуватися вимоги щодо узгодження із клієнтами курсу купівлі і продажу валюти на міжбанку з метою встановлення прийнятних для них курсів при незначній розбіжності між цими курсами.
Крім того, у листі нагадується, що НБУ на щоденній основі повідомляє про середньозважений курс гривні до долара, який склався на міжбанку: він повинен виступати орієнтиром для здійснення банківських операцій.
"Керівники вповноважених банків несуть особисту відповідальність за розміщення інформації... Відображені курси повинні ґрунтуватися на реальній кон'юнктурі міжбанківського валютного ринку України і реальних курсах за укладеними угодами", - підкреслюється в листі.
Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" оператори ринку, котирування на міжбанку на початку торгів у вівторок перебували на рівні 8,05-8,20 грн/$, пізніше розширилися до 7,95-8,25 грн/$, але у фінальній частині звузилися до 8,10-8,20 грн/$.
"Насправді ринок, схоже, розвертається (після зміцнення на минулому тижні - ІФ) - є попит на рівні 8,20 грн/$, але пропозиції вкрай мало... Чим більше заборон, тим більше операцій у тіні, і тим вища маржа. Банки офіційно виставляють фіктивні курси, а до реальних добирають комісіями", - прокоментували ситуацію в казначействі одного з найбільших банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас