Динаміка промвиробництва в Україні перебуває під впливом зниження внутрішнього і зовнішнього попиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Динаміка промвиробництва в Україні перебуває під впливом зниження внутрішнього і зовнішнього попиту

Казна та Політика
408
Динаміка промислового виробництва в Україні перебуває під впливом зниження внутрішнього попиту, втрати зовнішніх ринків і обмеження доступу підприємств до кредитів, повідомило Міністерство економіки на офіційному веб-сайті.
"Підсумки розвитку промвиробництва в січні-лютому 2009 року свідчать про необхідність істотної модернізації експортно-орієнтованих галузей і стимулювання внутрішнього попиту", - говориться в повідомленні з посиланням на голову Мінекономіки Богдана Данилишина.
Як повідомлялося, у січні-лютому-2009 у порівнянні із січнем-лютим-2008 падіння обсягів виробництва в промисловості склало 32,8%. Разом з тим у лютому-2009 відносно січня цього ж року обсяги промвиробництва виросли на 5,4%.
"Коректування показників у лютому, у першу чергу, пов'язано з поновленням роботи промислового комплексу після вирішення питання щодо газопостачання з Російської Федерації", - відзначається в повідомленні.
Мінекономіки не пов'язує поліпшення динаміки промвиробництва в лютому із впливом сезонних факторів.
За його даними, на скорочення обсягу виробництва в промисловості в перші два місяці поточного року також вплинули: відтік капіталу, зниження можливості рефінансування корпоративних зовнішніх боргів, збільшення недовіри до банківської системи і курсова нестабільність.
"Істотна девальвація гривні привела до збільшення собівартості виробництва, яке використовує в проміжному споживанні матеріальні ресурси імпортного походження… У результаті девальвації гривні суттєво виросло обслуговування валютних кредитів підприємств, що обмежило їхні фінансові можливості", - відзначається в повідомленні.
При цьому Мінекономіки нагадує, що вартість кредитів у національній валюті виросла з 16,8% у вересні до 27,9 % у лютому 2009 року.
Щодо ситуації в металургійній галузі міністерство відзначає, що за підсумками лютого спостерігалося припинення тенденції падіння металургійного виробництва і виробництва готових металевих виробів. За даними Мінекономіки, у лютому-2009 до лютого-2008 обсяг металургійного виробництва зменшився на 40,7%, тоді як у січні-2009 до січня-2008 – на 46%: у лютому-2009 до січня-2009 промвиробництво виросло на 12,3%.
"Поліпшення показників галузі пов'язане, головним чином, з поновленням роботи металургійного комплексу після врегулювання питання щодо газопостачання із РФ… За даними об'єднання Металургпром, на даний час експлуатується 28 з 43 доменних печей (65% виробничих потужностей), 14 з 21 конвертера (67%), 16 з 42 мартенівських печей (38%)", - вказується в повідомленні.
Мінекономіки також відзначає, що втрата зовнішніх ринків збуту українськими металургами пов'язана з посиленням конкуренції з боку китайських металовиробників.
"У січні-лютому спостерігалося істотне нарощування обсягів виробництва металургійної продукції в Китаї. Враховуючи високу конкурентоспроможність за ціною, це приводить, з одного боку, до витіснення українських металовиробників із частини ринків Південно-Східної Азії, Північної Африки і Близького Сходу, а з іншого – підсилює ефект зниження світових цін", - відзначається в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас