Експерт: В українському суспільстві існує запит на нові політичні проекти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В українському суспільстві існує запит на нові політичні проекти

267
В українському суспільстві існує запит на нові політичні проекти. Таку думку РБК-Україна висловив соціолог компанії Research & Branding Group Євген Копатько, коментуючи результати виборів у Тернопільську облраду.
"Раніше ми вже говорили про те, що ситуація змінюється, підтвердженням цього стали і стихійні акції, що пройшли недавно, наприклад "Дістали", "Геть усіх", виступи автомобілістів тощо. Поки з одиничного випадку (вибори в Тернополі) не варто робити далекоглядні прогнози – повинна закріпитися тенденція – але якщо вона підтвердитися, то ми можемо сказати, що будуть істотні рухи в електоральних симпатіях", - відзначив він. При цьому соціолог підкреслив, що згідно з раніше проведеними дослідженнями, близько 60% виборців "тією чи іншою мірою віддали б перевагу новим політичним силам, якби дострокові вибори в парламент відбулися найближчим часом".
Таким чином, майбутні парламентські вибори можуть кардинально змінити розклад сил в українському парламенті, вважає він. "В 2004 р. склалася така ситуація, що Україна формально поділилася на дві частини. Парламентські вибори 2006 р. і 2007 р. приблизно підтвердили цю картину – тобто, як правило, трохи більше голосували за тих або інших і потім у результаті якихось політичних комбінацій виходила відносна більшість. Якщо вибори відбудуться найближчим часом, то цієї конфігурації, яка має місце зараз у парламенті, напевно не буде", - прогнозує соціолог.
Копатько також підкреслив, що вибори в Тернопільську облраду стали важливим сигналом для Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів. "До сьогоднішнього дня вони є двома домінуючими політичними силами. І в умовах політичної кризи і складної економічної ситуації ці політсили повинні зайняти більш активну позицію для роботи зі своїми виборцями", - вважає він.
У той же час соціолог відзначив, що ПР одержала непоганий результат на цих виборах. "По-перше, у регіоналів непогані рейтингові позиції по країні в цілому. Правда, це не пов'язане з їхньою активною роботою, а швидше за все, викликане більше помилками їх політичних опонентів. По-друге, необхідно звернути увагу і на те, яка команда діє в окремих регіонах. Швидше за все, це й фактор персональної оцінки тих людей, які представляють партію в цьому регіоні", - вважає Копатько.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас