Литвицький: Суттєвих коливань гривні найближчим часом не очікується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Суттєвих коливань гривні найближчим часом не очікується

Валюта
1658
Прогрес у переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ), певні позитивні зрушення в динаміці низки макроекономічних показників і наявність достатнього обсягу валютних ресурсів у Національного банку України (НБУ) втримає курс гривні від надлишкових коливань найближчим часом, вважає керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький.
"До кінця березня в Нацбанку є можливість витрачати на підтримуючі інтервенції досить багато. Думаю, у нас і на другий квартал ще залишиться певний перехідний запас. Я не бачу причин для прогнозів надлишкових коливань у зв'язку із затримкою другого траншу МВФ. Міжбанк у гарному стані, хоча без затримки із траншем оздоровчі процеси на валютному ринку були б більш надійними", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.
Згідно з даними В.Литвицького, за підсумками торгів на міжбанківському ринку 13 березня середньозважений курс по всіх угодах з доларом зміцнився до 7,94 грн/$1 з 7,99 грн/$1 у попередній день. Сукупний обсяг торгів доларами на міжбанку в п'ятницю склав $283 млн, у тому числі НБУ продав $68 млн і купив $7 млн. При цьому в цілому з початку року НБУ витратив на підтримку гривні $3,935 млрд.
Як підкреслив радник голови НБУ, надходження коштів від МВФ має переважно психологічне значення для інвесторів.
"Домінує значення самого факту співробітництва із МВФ. Тверда відданість програмі підтверджена на найвищому рівні - з боку парламенту, президента, уряду і Нацбанку… Не слід перебільшувати вплив затримок із надходженням коштів: очікуваний другий транш невеликий – у два рази менший, ніж перший", - відзначив В.Литвицький.
На його думку, досить висока ймовірність позитивного результату першого перегляду кредитної програми із МВФ. "Є гарний прогрес у переговорах щодо повернення місії: факт прогресу в переговорах із МВФ уже підтримує ринок у стабільному стані і підтримає в майбутньому - до одержання другого траншу", - підкреслив він.
За словами В.Литвицького, підтримку гривні також надають позитивні зміни в стані поточного рахунку платіжного балансу, уповільнення інфляції, відсутність платіжних проблем у розрахунках за природний газ із Росією, поліпшення ситуації в будівництві і зниження активності політичних дискусій відносно Нацбанку.
Крім того, сказав він, підтримку гривні надасть пом'якшення спаду в промисловості, яке очікується за підсумками лютого. Як повідомлялося, восени 2008 року МВФ затвердив для України кредитну програму stand by у розмірі SDR11 млрд ($16,5 млрд), з яких НБУ вже одержав близько $4,5 млрд. Програмою передбачено, що місія МВФ буде щокварталу перевіряти виконання Україною умов меморандуму. У випадку їх дотримання наступний транш повинен був надійти 15 лютого (SDR1,25 млрд), потім - 15 травня (SDR2,5 млрд), 15 серпня (SDR0,75 млрд) і 15 листопада (SDR2 млрд) 2009 року.
Місія Фонду, що працювала в Україні наприкінці січня-початку лютого, не змогла завершити перегляд через низку неузгоджених питань. Однак у березні уряд України затвердив декілька рішень для продовження співробітництва із МВФ і одержання другого траншу кредиту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас