"Ъ": Нацбанк не поспішає з санкціями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нацбанк не поспішає з санкціями

2766
Нацбанк не виконав вимогу президента Віктора Ющенка до кінця минулого тижня застосувати санкції до банків, які спекулювали валютою. Поки НБУ почав перевірку тільки 8 з 25 банків, названих президентом, і підготував проект рішення, яким зобов'яже банки подавати повний пакет документів при купівлі/продажу валюти. Реальні санкції можуть бути застосовані вже на цьому тижні, але банкіри сумніваються, що НБУ ризикне знизити довіру до банківської системи.
Сьогодні вранці президент Віктор Ющенко повинен вкотре провести зустріч із банкірами, на якій чиновникам НБУ доведеться відзвітувати про виконання доручення президента щодо розслідування спекуляцій на валютному ринку. Ще 2 березня президент доручив НБУ і правоохоронним органам за десять днів перевірити роботу 25 банків, причетних до спекуляцій з валютою. А 11 березня, після зустрічі президента з банкірами, Нацбанку дали п'ять днів на застосування санкцій.
"До кінця цього тижня (15 березня.- ред.) Нацбанк проведе засідання правління, на якому розгляне ці матеріали – і до порушників будуть застосовані заходи впливу", - заявив тоді перший заступник голови секретаріату президента ( СП) Олександр Шлапак.
Банкіри, що були присутні на останніх зустрічах у СП, повідомили, що там заявлялося про порушення, нібито допущені Донгорбанком, Сітібанком (Україна), Каліон Банком Україна, Місто-Банком і низкою дрібних кредитних установ. Представники багатьох банків з 25 запрошених до президента не прийшли, сказали Ъ учасники зустрічей. "Двох голів банків, які прийшли в СП, просто пожурили. Адже в Нацбанку порахували порушенням те, що хтось продавав валюту за курсом, вищим від названого ним середньозваженого", - сказав один з банкірів.
У Нацбанку повідомили, що правління минулого тижня не ухвалювало рішення, що стосується валютних спекулянтів. "Це компетенція заступника голови НБУ Олександра Савченка, який давно перебуває на лікарняному, - сказав один із членів правління НБУ. - У четвер ми підготували план заходів щодо стабілізації банківської системи і направили його в банки для узгодження". За його словами, проектом цього рішення вносяться зміни в порядок подачі банками документів при здійсненні безготівкових валютообмінних операцій, що повинно знизити можливість спекуляцій. "Ми будемо перевіряти повноту документів, і якщо буде підтвердження здійснення операцій без належного оформлення, то для початку банки не будуть допускатися до торгів, а потім будуть застосовуватися заходи аж до відкликання ліцензії на право роботи з валютними цінностями", - повідомив чиновник.
Пан Савченко заявив, що рішення щодо порушників "можуть прийняти на цьому тижні". Джерело Ъ у НБУ пояснило, що санкції необхідно обґрунтувати результатами перевірки, які проходять в 8 банках з 25.
"У комісіях по три людини – від нас, від Державної податкової адміністрації і від Держфінмоніторингу. Щоб висувати претензії, потрібні акти перевірок", - сказали в НБУ. Поки факт перевірки підтвердили лише в одному з банків: "Вони були у валютному контролі один день і пішли без претензій".
Банкіри сумніваються, що регулятор стане відбирати ліцензії. "Курс пішов униз, і це повинно заспокоїти всіх, - відзначив скарбник одного з найбільших банків. - Спекуляції були у всіх, але в когось є гарний 'дах', у когось – немає (пан Шлапак відзначав 'коректну поведінку' десяти найбільших банків.-Ъ). Зараз, звичайно, можуть показово покарати 'стрілочників', але навряд чи це відбудеться, тому що збільшиться недовіра до всіх банків".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас