Золоті надії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золоті надії

Банківські метали
1877
Ціна тройської унції золота в найближчі п'ять років досягне рівня 2,5 тис. дол., прогнозують експерти швейцарського банку UBS, що є найбільшим у світі оператором золотого ринку.
На думку аналітиків банку, при будь-якому варіанті розвитку світової економіки золото зміцнить свої позиції як найбільш надійного джерела вкладення капіталу.
Більше того, у результаті збільшення грошової маси золото стане якорем для світового фінансового ринку, вважають аналітики UBS.
Збільшення інтересу до золота в епоху економічної турбулентності відзначають не тільки зацікавлені банкіри. Як заявив днями на саміті Reuters Global Mining and Steel у Нью-Йорку генеральний директор найбільшої у світі золотодобувної компанії Barrick Gold Аарон Регент, у довгостроковій перспективі золото буде тільки дорожчати завдяки сильному інвестиційному попиту і зростаючим потребам ювелірної промисловості.
Саме попит з боку інвесторів став причиною зростання цін на золото в останні місяці: у лютому дорогоцінний метал подорожчав до 1000 дол. за унцію, однак потім відкотився до позначки 900 дол. за унцію.
Прогноз UBS виглядає не найрадикальнішим, оскільки вже з'явилися припущення, що золото досягне планки 2000-2200 дол. за унцію вже до кінця 2009 року, а в 2010 році злетить до 3500 дол. за унцію. Як причина цього називається накачування світової економіки грішми, а також можливі дії центральних банків з переведення своїх резервів з доларів у золото. Якщо такі рішення почнуть прийматися, то мине не так багато часу, перш ніж ціна на золото досягне 2000 дол. за унцію, цитують голову ради директорів Barrick Gold Пітера Мунка Financial Times. Такої ж точки зору дотримуються і 31 аналітик і трейдер, опитані на цьому тижні агентством Bloomberg.
В останньому звіті Міжнародної золотої ради (World Gold Council, WGC) говориться, що, у той час як за час кризи вартість акції у світі втратила 14 трлн дол., інвестиційний попит на золоті деривативи, а також метал у злитках і монетах в 2008 році був на 64% вищим, ніж роком раніше.
Особливо драматичним виглядало зростання попиту на готівкове золото. За даними WGC, у четвертому кварталу 2008 року продажі готівкового золота виросли в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року на 396%, до 304 т. Зростанню цін на золото сприяє і падіння видобутку металу: в 2008 році світове виробництво впало на 4%. Найбільший експортер золота у світі Південна Африка знизила видобуток золота в 2008 році на 14%.
Втім, далеко не всі вірять у настання "золотої ери". Олександр Макарін, керівник департаменту сектору металургії і гірничовидобутку Standard Bank Росія відзначає, що зараз золото через підвищений антикризовий попит перебуває на своєму історичному максимумі і немає підстав вважати, що ціна перевищить 2000 дол. за унцію. За його оцінками, у найближчі місяці золото буде коштувати від 900 до 1300 дол. за унцію.
За матеріалами:
Ugmk.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас