FT: США чекають поступок ЄС щодо питання фінансових вливань в економіку, пропонуючи збільшити ресурси МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: США чекають поступок ЄС щодо питання фінансових вливань в економіку, пропонуючи збільшити ресурси МВФ

281
Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер, пропозиція якого про підвищення фінансових уливань в економіку може зіткнутися зі скептицизмом у Європі, на цьому тижні запропонував значно збільшити обсяг коштів, наявний у розпорядженні Міжнародного валютного фонду (МВФ), а також провести радикальні реформи у світовій фінансовій архітектурі, пише газета Financial Times.
На думку багатьох експертів, така стратегія Вашингтона є спробою досягти компромісу з Європою відносно подальших дій у боротьбі із кризою.
Позиції США і Європи щодо методів протидії кризі розходяться. США заявляють про необхідність збільшення фінансових уливань в економіку, вважаючи, що кожна із країн G20 повинна витратити на заходи зі стимулювання економіки по 2% ВВП. Більшість країн Євросоюзу можуть виступити проти цієї пропозиції. Європейські країни хочуть спочатку оцінити ефект попередніх заходів і пропонують поки концентруватися на регулюванні фінансових ринків.
Збільшення обсягу коштів, що є в розпорядженні МВФ, дозволить фонду підтримати постраждалі від фінансової кризи країни Східної Європи, що входять у ЄС. Т.Гайтнер запропонував поступово збільшити за рахунок внесків країн-членів МВФ активи фонду з нинішніх $250 млрд до $750 млрд або більше. При цьому уряд США спробує зробити МВФ своїм союзником у сфері тиску на решту світу, і особливо на європейські країни, з метою змусити їх збільшити фінансові уливання в економіку.
"США сподіваються на те, що необхідність допомогти країнам Східної Європи змусить ЄС подолати небажання вживати нові фінансові заходи", - відзначає Ервін Субраманьян з Peterson Institute у Вашингтоні.
Хоча Євросоюз зміг би знайти власні кошти, щоб урятувати кожну із країн єврозони, якій буде потрібна допомога, він розраховує на те, що МВФ візьме на себе ініціативу в сфері підтримки країн Східної Європи в умовах кризи. США ж хочуть, щоб МВФ взяв на себе функції моніторингу того, чи здійснюють країни програми фінансових уливань у достатньому обсязі.
Раніше на адресу США часто надходили звинувачення в тому, що вони намагаються використовувати МВФ для просування своїх власних планів.
Країни emerging markets також побоюються спроб втягти їх у глобальну кампанію зі збільшення фінансових уливань в економіку. "Проблема для багатьох країн з економікою, що розвивається, не в бажанні витрачати більше, - говорить міністр фінансів Індонезії. - Проблема в нестачі коштів".
У п'ятницю почнеться зустріч міністрів фінансів країн "групи двадцяти" (G20), під час якої буде обговорюватися, як антикризові заходи впливають на ситуацію у світовій економіці і які дії потрібно вживати далі.
Як очікується, порядок денний зустрічі міністрів буде містити в собі реформу системи регулювання, обліку і звітності, зміцнення та розвиток міжнародного співробітництва між наглядовими органами, розширення Форуму фінансової стабільності (ФФС), реформу МВФ і Світового банку та інших інститутів розвитку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас