Точка зору: Дефіцит гривні, аукціони НБУ і кредит МВФ зміцнять національну валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Дефіцит гривні, аукціони НБУ і кредит МВФ зміцнять національну валюту

Валюта
2990
Дефіцит готівкової гривні, другий транш кредиту МВФ і валютні аукціони Нацбанку можуть суттєво зміцнити курс гривні. Такої думки дотримуються експерти.
Валютні аукціони НБУ – одна із причин зміцнення курсу гривні, яке ми спостерігаємо останнім часом. Проведення Нацбанком валютних аукціонів привело до зниження паніки серед населення. Прагнучи оплатити свої кредити з найменшими витратами, люди скуповували долари. Це підігрівало інтерес тих, у кого не було кредитних зобов'язань, що створювало ажіотаж і як наслідок, стрімке зростання американської валюти. Можливість купувати долари за прийнятним курсом трохи знизила нервовий попит населення, а це не могло не відбитися на готівковому курсі.
Другим фактором, який сприяв зміцненню гривні, експерти називають відсутність гривні в населення і на кореспондентських рахунках банків. У минулі свята населення активно продавало доларові заощадження і пускало гривню в оборот. Це привело до того, що зараз у громадян немає ні гривень, ні доларів.
"Попит на американську валюту і серед банків, і серед населення як і раніше дуже високий, однак дефіцит гривні не дає можливості закуповувати долар у великих обсягах", - пояснює експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
На думку учасників ринку, гривня може зміцнитися майже до офіційного курсу - до 7,8-8 гривень за долар,
Третім фактором, який впливає на валютний курс, експерти називають кредит МВФ. Вони стверджують, що невизначеність щодо одержання другого траншу кредиту не викликає ажіотаж серед населення.
"Паніку від того, що його відсутність може викликати подорожчання американської валюти, населення пережило ще в лютому, коли стало зрозуміло, що його одержання під сумнівом. Валютний ринок уже відреагував на це і заклав ризики в нинішній курс", - говорить Жолудь.
Крім того, останнім часом звучать позитивні прогнози щодо ймовірності одержання другого траншу – що теж сприяє стабілізації гривні.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас