Мінагрополітики закликає аграріїв створити кооперативний аграрний банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінагрополітики закликає аграріїв створити кооперативний аграрний банк

224
Міністерство аграрної політики України закликає аграріїв створити кооперативний аграрний банк. Про це сказав у бесіді з журналістами перший заступник міністра аграрної політики України Юрій Лузан.
"Ми повертаємося до ідеї, щоб учасники аграрного ринку і підприємства харчової промисловості зайнялися питанням створення кооперативного аграрного банку. Усі можливості для цього є і є інтерес із боку учасників аграрного ринку, у першу чергу сільгоспвиробників", - сказав Ю.Лузан. За оцінками Мінагрополітики, статутний фонд цього банку може бути сформований у розмірі не менше 2 млрд. грн. при незначних витратах кожного його учасника. "Ми вважаємо, що це буде потужний конкурент на кредитному ринку з кредитування агросектора", - заявив Ю.Лузан.
Він сказав, що не виключає участі держави в створенні такого банку, і відзначив, що у випадку, якщо держава буде виступати одним із членів кооперації, її частка в статутному фонді може скласти до 1 млрд. грн. При цьому Ю.Лузан підкреслив, що держава може брати участь у створенні цього банку для того, щоб через кілька років продати свою частку іншим членам кооперації.
Як повідомлялося, 26 лютого на нараді з аграріями, присвяченій проведенню весняно-польових робіт, прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що робота уряду з Нацбанком щодо пролонгації кредитів для аграріїв не дала очікуваних результатів. 17 лютого на нараді з фермерами прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко сказала, що уряд пропонує збільшити фінансування фермерських господарств із Держбюджету на 200 млн. грн. - до 226 млн. грн. Вона підкреслила, що, зокрема, ці гроші можуть бути використані для надання фермерам безпроцентних кредитів.
Довідка. В 2008 році підприємства агропромислового комплексу залучили в 1,5 рази більше кредитів, ніж в 2007 році, – 17 млрд. 292 млн. грн. Із загального обсягу залучених кредитів короткострокові склали 8,215 млрд. грн., середньострокові – 6,068 млрд. грн. і довгострокові – 3,009 млрд. грн. З них пільгові кредити – 11 млрд. 766 млн. грн., зокрема, короткострокові – 6,056 млрд. грн., середньострокові – 4,125 млрд. грн. і довгострокові – 1,583 млрд. грн. У той же час, в 2008 році обслуговувалося 6,272 млрд. грн. перехідних кредитів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас