Майже половина населення Землі зіткнеться з загрозою дефіциту води у 2030 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майже половина населення Землі зіткнеться з загрозою дефіциту води у 2030 році

600
В 2030 році 47% населення планети зіткнеться з загрозою дефіциту води. Такий прогноз міститься в доповіді ЮНЕСКО про стан водних ресурсів.
Тільки в Африці до 2020 року через зміни клімату в такій ситуації опиняться від 75 до 250 млн людей. Нестача води в пустельних регіонах викличе інтенсивну міграцію населення. Очікується, що це торкнеться від 24 до 700 млн людей, відзначається в доповіді, повідомляє в п'ятницю служба новин ООН.
У документі відзначається, що відсутність водопроводу і погані санітарно-гігієнічні умови як і раніше становлять загрозу здоров'ю мільйонів людей на планеті.
Півмільярда людей в Африці не мають адекватних очисних споруд, говориться в доповіді.
У ній відзначається, що споживання прісної води за останні піввіку потроїлося, а зрошувані площі за цей період збільшилися вдвічі. Це пов'язано в першу чергу з демографічним зростанням.
Збільшення населення веде до підвищення попиту на продукти сільського господарства і, як наслідок, до зростаючої потреби у воді.
Сільське господарство - найбільший споживач води - 70% від загального обсягу водокористування. Без подальшого вдосконалювання водокористування в цій сфері потреба у воді до 2050 року зросте на 70-90%.
Автори доповіді відзначають, що за останні роки відбулися зміни в способі життя людей і манері їх харчування, непропорційно збільшилося вживання м'яса та молочних продуктів у країнах з перехідною економікою. Якщо на виробництво кілограма пшениці йде від 800 до тисячі літрів води, то на виробництво кілограма яловичини витрачається від 2 тис. до 16 тис. літрів.
Очікується, що китаєць, що з'їдав в 1985 році 20 кг м'яса, в 2009 році споживатиме до 50 кг. Це означає для Китаю потребу в 390 куб. м додаткової води. Для порівняння, в 2002 році на кожного жителя Швеції припадало 76 кг м'яса, а на кожного жителя США - 125 кг, говориться в доповіді.
Автори доповіді закликають країни зміцнити ефективність керування водними ресурсами і збільшити інвестиції в цю сферу. Вони звертають увагу на те, що з кожного долара, вкладеного в забезпечення доступу до якісної прісної води і в очищення води, за підрахунками, можна одержати від 3 до 34 доларів прибутку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас