Рухоме майно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рухоме майно

2906
Конфлікт між акціонерами найбільшого українського мобільного оператора "Київстар" розпалюється з новою силою. Структури російської "Альфа-Груп" повинні перерахувати акції "Київстару" на рахунок Федерального суду Південного округу Нью-Йорка. Із учорашнього дня за кожний день прострочення група зобов'язана виплачувати штраф $100 тис. В "Альфа-Груп" заявляють, що виконати це неможливо, тому що за рішенням українського суду на акції "Київстару" накладений арешт. Учора ж були арештовані акції Telenor в іншому спільному активі з "Альфа-Груп" - російському "Вимпелкомі" (ТМ Beeline).
Федеральний суд Південного округу Нью-Йорка вчора задовольнив клопотання Telenor і призначив структурам "Альфа-Груп" - Altimo, Alpren, Hardlake і "Сторм" - штраф у розмірі $100 тис. на день за невиконання рішення від 19 листопада про переведення приналежних групі 43,5% акцій "Київстару" на депозит суду.
Причому штраф буде подвоюватися кожні 30 днів. Крім того, "Альфа-Груп" запропоновано до 23 березня припинити судовий позов компанії E. C. Ventures, яку суд визнав афілійованою з "Альфою", і іншої структури групи - Alpren. А якщо ні, то на структури "Альфи" буде накладений ще один штраф у розмірі $100 тис. на день, який теж буде подвоюватися щомісяця. В Altimo підрахували, що у випадку невиконання рішень суду компанії доведеться заплатити близько $12 млрд за рік.
19 листопада минулого року Федеральний суд Південного округу Нью-Йорка виніс рішення, що стосується конфлікту структур "Альфа-Груп" і Telenor навколо "Київстару". Він наказав ТОВ "Сторм" (підконтрольне компанії Altimo, що управляє телекомунікаційними активами "Альфа-Груп") протягом 90 днів продати приналежні йому 43,5% акцій "Київстару" або знизити частки в конкуруючих компаніях - Turkcell (володіє 54,8% в іншому українському операторові "Астеліт") і Wimax-Операторові "Українські новітні технології" (УНТ) до 5%.
Учора суд підтвердив дане рішення і зобов'язав "Сторм" виконати його до 23 березня, інакше на компанію буде накладений третій штраф, розмір якого буде визначений додатково.
"Ми вважаємо дане рішення суду абсолютно справедливим, - говорить директор зі зв'язків із громадськістю українського представництва Telenor Анастасія Гоголєва. - Минулого разу штраф змусив 'Сторм' підкоритися рішенню суду і взяти участь у зборах акціонерів. Сподіваємося, даний захід і цього разу вплине".
Тим часом віце-президент Altimo Кирило Бабаєв вважає, що рішення суду буде важко виконати, і підкреслює, що Altimo має намір подати апеляцію. На приналежні "Сторму" акції "Київстару" зараз накладений арешт за позовом E. C. Ventures до Alpren (володіє 49,9% "Сторма"). E. C. Ventures в 2004 році продала Alpren 23,98% "Сторма", а зараз просить Господарський суд Київської області визнати угоду недійсною, говорить партнер юридичної компанії "Ільяшев і партнери", що представляє інтереси "Сторма" в Україні, Роман Марченко. "E. C. Ventures не має ніякого відношення до 'Альфа-Груп'. Крім того, ми вже позбулися частки в УНТ, що належала нам", - відзначає пан Бабаєв. За його словами, частка Altimo в Turkcell становить 6,6%. На запитання, чи збирається Altimo позбутися "зайвих" 1,6% акцій Turkcell, Кирило Бабаєв відповів так: "Компанія шукає найкращий спосіб виконати рішення суду".
Для виконання рішення Федерального суду США його ще необхідно легалізувати в Україні, нагадує асоційований партнер Astapov Lawyers Ігор Черезов. "Але Telenor зможе скористатися ситуацією в тих країнах, де визнаються рішення судів США", - уточнює він. До них, зокрема, належить Кіпр, де зареєстровані Alpren і Hardlake (спільно володіють 100% "Сторма").
Незабаром після винесення рішення Нью-Йоркського суду стало відомо, що приналежні Telenor акції російського "Вимпелкому" були арештовані російським судовим приставом за рішенням апеляційного суду в Омську. У відповідь на це компанія Telenor поширила заяву, у якій цитуються слова виконавчого віце-президента і голови Telenor у Центральній і Східній Європі Яна Едварда Тігісена: "Нам видається цілком очевидним, що арешт був здійснений у відповідь на рішення судді Джерарда Лінча в Нью-Йорку, і що арешт наших акцій у ВАТ 'Вимпелком' спрямований на те, щоб перешкоджати виконанню недавнього рішення судді Джерарда Лінча". В Telenor раніше оскаржили постанову омського суду.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас