Time: Політична криза руйнує економіку України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Time: Політична криза руйнує економіку України

544
В останні тижні десятки тисяч українців збиралися в чергах біля банків по всьому Києву, у надії забрати хоча б частину своїх заощаджень. Як показали недавні події, забрати депозити з українських банків виявилося досить складним завданням. Українська криза виявилася глибшою, ніж економічний колапс багатьох інших держав, пише видання Time.
Металургійна і хімічна промисловість України, на яких тримається економіка держави, скоротили виробництво, а безробіття продовжує рости. За даними Київського міжнародного інституту соціології, з початку кризи більше 10% усіх українців втратили роботу, а національна валюта країни з літа 2008 року впала більш ніж на третину відносно американського долара.
Банки – не єдине місце в столиці України, де народ висловлює своє невдоволення економічною ситуацією. Відомий Майдан, на якому раніше збиралися прихильники "помаранчевої революції", зараз став пристановищем нових демонстрантів, на чиїх наметах красується нове гасло – "усіх геть!"
Розчарування в політичних лідерах і нинішній владі досягло свого апогею. Рейтинг схвалення президента Віктора Ющенка впав нижче 5%.
Всілякі соціальні групи українського народу, від водіїв до власників малого бізнесу, вийшли на вулиці із протестами проти політики уряду України. Одна із найбільших демонстрацій зібрала близько 10 000 людей, які прийшли під стіни київської міської державної адміністрації, щоб висловити невдоволення нововведеннями київської влади, покликаними поповнити міську скарбницю.
Як вважають аналітики Київського міжнародного інституту соціології, уже 41% українців готові вийти на вулиці, що говорить про кризу довіри владі. І "існує ризик, що ситуація піде по ризькій моделі", - говорить в інтерв'ю виданню директор центру прикладних аналітичних досліджень Володимир Фесенко.
Більша частина невдоволення українського народу направлена на політику президента і прем'єр-міністра країни, чиє протистояння утрудняє процес виходу українського суспільства з економічної кризи.
"Економічна криза вимагає політичної стабільності. Але дестабілізуючим фактором є президентські вибори, що наближаються у державі", - додає експерт.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) 5 листопада 2008 року схвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в обсязі 16,43 млрд доларів США для зміцнення довіри у фінансовому секторі і допомоги економіці країни, яка постраждала від світової фінансової кризи.
У листопаді 2008 року Україна одержала перший транш кредиту в розмірі 4,5 млрд доларів. Однак другий транш держава зможе одержати лише після виконання вимог МВФ.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас