Торгові центри відступають повільно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торгові центри відступають повільно

Казна та Політика
1338
А разом з нею й орендні ставки. Однак ТЦ залишаться найбільш стабільним сегментом комерційної нерухомості
Кияни почали на 15-20% менше витрачати і на третину рідше відвідувати торгові центри. Такі дані маркетингового опитування девелоперської компанії Concorde Development. До початку березня відвідувачі залишали в київських ТЦ близько $600 на місяць, у вересні-жовтні 2008 р.- приблизно $850.
При цьому якщо до листопада 2008 р. видатки на продукти харчування та одяг були приблизно однакові і становили по 20%, то на початок березня на продукти харчування припадає 47% витрат. Майже на половину скоротилися видатки на взуття, товари для дому, побутову техніку, одяг. У той же час, повідомляють в Concorde Development, видатки на розваги не скоротилися, і кияни як і раніше виділяють на них близько 15% свого бюджету при відвідуванні ТЦ.
Однак аналітики компанії Knight Frank прогнозують в 2009 р. зниження витрат на розваги (боулінг-клуби, кінотеатри та ін.) і фудкорти в ТРЦ. В Українській торговельній гільдії (УТГ) пояснюють, що причини падіння відвідуваності - негативні споживчі настрої, зростання курсу долара, а також введення додаткових податкових зборів для імпортерів.
На думку фахівців компанії DTZ, у зв'язку з економічним спадом в 2009 р. багато торговельних операторів хочуть зафіксувати орендну ставку в гривневому еквіваленті, щоб уникнути впливу девальвації на оплату оренди. А ще деякі оператори вимагають від орендодавців зменшення базової фіксованої орендної ставки і застосування орендної плати як частки від товарообігу в розмірі 5-15%.
Знижуються й орендні ставки в торговельних комплексах. В Knight Frank розповідають, що в IV кварталі спостерігалося зниження ставок на 10-30% до попереднього кварталу. На кінець 2008 р. орендні ставки повернулися до рівня IV кварталу 2007 р. і перебували в діапазоні $420-2100/кв. м на рік (triple net), для "якорів" - у діапазоні $120-420/кв. м на рік (triple net). Прогнозується, що в існуючих ТРЦ ставки знизяться ще на 15-20% (до грудня 2008 р.). "Вакантність збільшиться до 4-5% у професійних ТЦ і до 15% - у ТЦ із невдалим місцем розташування та слабко продуманою концепцією", - повідомляє Knight Frank.
"Сам по собі ринок готовий до стабілізації. Зараз негативну динаміку забезпечили зовнішні негативні фактори (податковий тиск на імпортерів, підвищення курсу готівкового долара). При цьому негативний вплив зовнішніх факторів ринок готовий буде компенсувати в наступному періоді позитивними внутрішніми факторами (збільшенням відвідуваності в переддень свят)", - говорять в УТГ.
Незважаючи на поточний спад, компанія DTZ прогнозує, що торговельний сегмент, швидше за все, буде одним з перших, що продемонструє зростання після стабілізації економіки: "Це пов'язано зі структурною незадоволеністю попиту і високим потенціалом країни, який, головним чином, є результатом високої чутливості українського населення до модних тенденцій і марок".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас