Видаткову частину бюджету компанії зменшили на 3,42 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видаткову частину бюджету компанії зменшили на 3,42 млрд дол.

Енергетика
695
В 2009 році доходи Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" повинні бути вищими від видатків на 2,4 млрд грн, говориться в затвердженому вчора фінансовому плані монополії. Звести такий оптимістичний бюджет удалося за рахунок виключення з нього видатків на купівлю газу для опалювального сезону. Коштів для цього в "Нафтогазу" немає. Уряд сподівається позичити їх в "Газпрому" або Світового банку.
Після вчорашнього засідання Кабінету міністрів перший заступник міністра палива та енергетики Олег Бугаєв повідомив, що відповідно до затвердженого урядом фінплану "Нафтогазу" доходи компанії цього року складуть 97,6 млрд грн, видатки - 95,2 млрд грн. Досягти профіциту 2,4 млрд грн компанія зможе завдяки тому, що у фінплані не враховані видатки на накачування газу, необхідного для опалювального сезону.
За даними Мінпаливенерго, для забезпечення теплом українських споживачів необхідно порядку 15 млрд кубометрів газу на рік. При середньорічній ціні газу $228 за тисячу кубометрів улітку, коли відбувається накачування цього обсягу в підземні сховища, знадобиться $3,42 млрд.
Учора в. о. міністра фінансів Ігор Уманський повідомив, що ці кошти будуть залучатися додатково. За його словами, зараз ведуться переговори про позику зі Світовим банком і "Газпромом". "Адекватне збалансування потреб як українських, так і європейських споживачів відповідає інтересам і Російської Федерації. І ми сподіваємося, що всі питання споживання ми зможемо вирішити з російською стороною... щоб це було вигідно й Україні, і Росії", - процитувало Уманського агентство "Інтерфакс-Україна". Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський уточнив, що переговори зі Світовим банком і "Газпромом" веде уряд: "Кредит може бути залучений Кабміном через його структури і потім виданий нам через уповноважені банки".
Втім, в "Газпромі" говорять, що готові розглянути можливість надання кредиту тільки безпосередньо "Нафтогазу". "Механізм кредитування через уповноважені урядом банки, про який говорять в 'Нафтогазі', нам нецікавий. Ми не фінансова установа. Інша справа - працювати з українською компанією: так хоча б зрозуміло, на що будуть використані кошти, під заставу чого видані, коли і як повернуті", - пояснило джерело в "Газпромі". А в. о. голови Світового банку в Україні Пабло Сааведра заявив, що, незважаючи на те, що вчора він був присутній на засіданні Кабміну, де обговорювався фінплан "Нафтогазу", до нього з питанням про позику не зверталися.
"Нафтогазу" вигідніше залучити кредит Світового банку, тому що одержання коштів від "Газпрому" потенційно небезпечно, вважає член комітету з ПЕК Верховної ради Андрій Селіваров. "'Газпром' зацікавлений в одержанні контролю над українською газотранспортною системою.
Залучення кредиту від цієї компанії в період фінансової кризи несе в собі ризики", - погоджується заступник гендиректора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев. Раніше міжнародне агентство Fitch уже помістило довгострокові рейтинги "Нафтогазу" в іноземній і національній валюті в список Rating Watch "негативний". Агентство Moody's учора помістило корпоративний рейтинг НАК В1 за зобов'язаннями в іноземній валюті на перегляд з можливістю зниження.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас