Відділення віддалять від клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відділення віддалять від клієнтів

2129
Зупинивши кредитування населення і зіштовхнувшись з різким зниженням прибутку, великі банки почали активно згортати свої мережі. За прогнозами, до кінця 2009 р. кількість банківських мереж в країні зменшиться на 25-30%: у великих містах їм на зміну прийдуть міні-відділення, а глибинка взагалі може позбутися фінансових сервісів.
Економія - насамперед
Першим привселюдно зізнався в скороченні числа відділень УкрСиббанк: його акціонер (французький BNP Paribas) наприкінці лютого заявив, що закриє 100 з 950 мереж обслуговування української фінустанови. "Ми плануємо позбутися баласту - неприбуткових відділень. У нинішніх умовах вони просто не потрібні", - пояснив голова правління УкрСиббанку Сергій Наумов. Аналогічну політику проводять й інші великі фінустанови.
"З вересня по лютий ми вже скоротили нашу мережу приблизно на 20 мереж (5%) і продовжуємо роботу в цьому напрямку", - відзначив директор центру розвитку регіональної мережі банку "Фінанси та Кредит" Олег Прохода. Активізували реструктуризацію своїх регіональних підрозділів ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, Укрсоцбанк, VAB Банк. За оцінками експертів, протягом грудня-лютого кількість їх відділень зменшилася на 4-5%.
"Такі фінустанови інформують клієнтів про процес оптимізації. У той же час проблемні банки воліють скорочувати роздрібну мережу, не афішуючи процесу", - розповів аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Віталій Ваврищук.
Це вже друга хвиля скорочення банківських мереж. Перша прокотилася на фінансовому ринку відразу після тоги як з'явилася 11 жовтня епохальна антикризова постанова НБУ (№319), якою регулятор суттєво обмежував споживче кредитування: позики дозволялося надавати лише в гривні і тільки на суму погашення старих кредитів. Першими жертвами стали спеціалізовані відділення в супермаркетах і торгових центрах, а також винесені робочі місця кредитних інспекторів: протягом півтора місяця їх число зменшилося на 60-70%.
Головною причиною скорочення банківських мереж стало різке зниження прибутковості, пов'язане зі згортанням кредитування. "Ще рік тому фінустанови не звертали уваги на рентабельність своїх мереж: надприбуток одних покривав збитки інших. Оскільки сьогодні про надприбутки не йдеться, вони змушені закривати збиткові підрозділи", - відзначила директор департаменту бюджету та управлінської звітності СЕБ Банку Ірина Острова.
В умовах кризи фінансисти не мають наміру робити знижок навіть "новонародженим" відділенням, які не встигли вийти на прибуткову діяльність за кілька місяців свого існування. "Зараз вигідніше закрити точку, ніж чекати, поки вона окупиться. Адже в нинішніх умовах термін окупності може зрушитися на кілька років", - розповів начальник відділу аналізу ІНГ Банку (Україна) Олександр Печеріцин. "За підсумками 2009 р. можуть припинити існування 50-60% відділень, термін життя яких менше року", - доповнив його Олег Прохода.
Доходить до крайностей: фінустанови відмовляються від відкриття підрозділів, база для яких була підготовлена наприкінці 2008 р. (роботу над нею почали до кризи).
Банки перейдуть на "міні"
Ліквідація відділень вже почала давати віддачу. "Закриваючи філії, банки заощаджують на телекомунікаційному сервісі, послугах підрядних організацій (ремонти, монтажні роботи, обслуговування техніки та ін.), канцтоварах і видаткових матеріалах, модернізації офісної техніки та інших поточних витратах", - сказав заступник голови правління Діамантбанку Валерій Олійник. Левова частина економії припадає на скорочення персоналу і відмову від оренди.
"На оренді можна заощадити не менше 30-40% операційних видатків. Якщо ж ми не ставимо мету закрити мережу, то просто намагаємося зменшити видатки і домовитися про зниження орендних ставок (нерідко за рахунок переведення їх у гривню)", - підкреслив начальник управління мережі продажів ОТП Банку Віктор Маноха.
"Іноді фінустанови навіть влаштовують "показові виступи": закривають відділення, де їм відмовилися знижувати орендну плату", - доповнив його голова правління БГ Банку Костянтин Полосков.
В умовах тотальної економії виживуть лише невеликі мережі, орієнтовані винятково на розрахунково-касове обслуговування (комунальні платежі, оплата рахунків ДАІ, МРЕО та ін.). При цьому банки будуть максимально скорочувати видатки на їх утримання. "До кінця року ми плануємо відкрити близько 40 подібних міні-відділень. Вони будуть працювати в основному поблизу великих клієнтів-юридичних осіб, але будуть пропонувати всі затребувані послуги для населення", - розповіла начальник управління філіальною мережею банку "Хрещатик" Зоя Бочок.
Фахівці прогнозують подальше скорочення мереж і заздалегідь попереджають клієнтів (у першу чергу позичальників), що їм доведеться витрачати більше часу на пошуки мереж обслуговування, що залишилися "у живих". Залежно від розвитку ситуації на вітчизняному фінансовому ринку до кінця 2009 р. банківські мережі скоротяться ще на 10-30%", - повідомила Ірина Острова.
"Якщо криза продовжить поглиблюватися, низка великих і середніх фінустанов змушені будуть залишити лише кілька підрозділів у Києві і по одному - у регіональних центрах", - доповнив її Костянтин Полосков.
Ліквідуючи відділення, банкіри збираються загравати лише із вкладниками: щоб ті продовжували свої депозити, які після закриття мережі переведуть у віддалену філію або центральний офіс, їх будуть задаровувати бонусами і знижками на супутні послуги, такі, як розрахунково-касове обслуговування.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас