Криза змусила керуючих статками найбагатших сімей Європи відмовитися від акцій в 2008р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза змусила керуючих статками найбагатших сімей Європи відмовитися від акцій в 2008р

595
Економічна криза змусила керуючих статками найбагатших сімей Європи в 2008 році відмовитися від вкладень в акції і перевести капітали в гроші, свідчать дані дослідження, проведеного Merrill Lynch і Campden Research.
Опитування керуючих сімейними капіталами в Європі показало різке скорочення інтересу до акцій компаній, на які в середньому інвестиційному портфелі в 2008 році припадало всього 18% вкладень у порівнянні з 34% роком раніше. Частка коштів, навпаки, виросла до 26% із усього лише 5% в 2007 році, повідомляється в прес-релізі Merrill Lynch.
Результати дослідження свідчать про те, що керуючі планують повернутися до докризових рівнів вкладень в акції в районі 34% протягом найближчих трьох років.
"В 2008 році стратегію зростання змінила стратегія захисту. Світова фінансова криза привела до різкого знецінювання акцій і стиснення кредитних ринків. Керуючі сімейними капіталами відповіли на це втечею в готівку, - заявив керівник групи з роботи з керуючими сімейними капіталами Merrill Lynch по країнах Європи, Близького Сходу та Африки Марк Ніксон. - Також не викликає сумнівів, що і в 2009 році вони будуть займати оборонні позиції, щоб перечекати бурю".
"Опитування 40 керуючих в 10 країнах, включаючи Німеччину, Швейцарію і Великобританію, виявило зсув переваг на користь традиційних активів і ослаблення інтересу до альтернативних вкладень. Співвідношення традиційних інвестицій до альтернативних у середньому портфелі в 2008 році виглядало як 55/45, представляючи дзеркальне відбиття пропорції, озвученої керуючими роком раніше", - говориться в повідомленні.
"Помітна більшість (65%) опитаних заявили, що зміна їх інвестиційних стратегій стала прямим наслідком кризи. Майже половина (48%) оголосили своєю основною метою захист активів в умовах ринкової нестабільності. Більше третини (35%) зізналися, що найбільше стурбовані відсутністю на ринку привабливих варіантів для інвестування", - відзначається в прес-релізі.
Інвестори в 2008 році стали помітно більш консервативні у своїх вкладеннях. Більше 60% опитаних описали свій підхід до вибору інвестицій як "збалансований" або використовували слово "зберегти". Ще 20% назвали своїм завданням необхідність "зберегти з використанням найконсервативніших стратегій", що різко контрастує з 2007 роком, коли подібного підходу дотримувалися лише 4% керуючих.
"Переваги інвесторів змінилися до невпізнанності в результаті світової фінансової кризи і краху ринків, - сказав головний експерт з інвестицій департаменту керування активами приватних клієнтів Merrill Lynch у країнах Європи, Близького Сходу та Африки Гарі Дуген. - Керуючі сімейними статками відповіли на зміну ситуації відходом з акцій та інструментів з фіксованою прибутковістю в готівку та інші активи, що вважаються безпечними в неспокійні часи".
Більше половини керуючих, що взяли участь в опитуванні, відкрили офіси після 1990 року. Практично три чверті офісів мають не більше 20 людей постійного персоналу. Статки під управлінням учасників опитування починаються від 100 млн євро і закінчуються сумами, що набагато перевищують 1,5 млрд євро.
Опитування також позначило зміну переваг керуючих сімейними статками у виборі постачальників фінансових послуг. На вершині списку опинилися приватні банки, слідом за якими йдуть керуючі активами та інвестиційні банки. Перевагу приватним банкам у сфері надання фінансових послуг віддало найбільше число (57%) керуючих, тоді як роком раніше їх було всього 36%. Рейтинг керуючих активами, яких в 2007 році порахували кращими 75% респондентів, опустився до 5%. Усього 31% респондентів указали на інвестиційні банки як кращих постачальників фінансових послуг, тоді як роком раніше ця цифра становила 43%.
Якщо в 2007 році головним критерієм оцінки якості фінансових послуг був "досвід успішного інвестування", торік він скотився на п'яту позицію, уступивши пальму першості "конфіденційності", відзначається в повідомленні Merrill Lynch.
"Висока віддача на вкладений капітал перестала бути іконою, на яку ще недавно всі молилися. Для керуючих, що пережили обвал ринків, катастрофу стовпів банківської системи і різке звуження можливостей кредитування та фінансування, гаслами дня стали прозорість і нагляд", - вважає головний керуючий Campden Research Джон Петтіфор.
Merrill Lynch - одна із провідних компаній світу в сфері керування приватними активами, роботи на ринках капіталу та надання консультаційних послуг. Офіси компанії розташовані в 40 країнах. За даними на 26 грудня 2008 року, загальний обсяг клієнтських активів склав близько $1,2 трлн. Інвестиційний банк Merrill Lynch - один із провідних світових трейдерів і андеррайтерів випусків цінних паперів і деривативів по різних типах активів, що виступає як стратегічний консультант для корпоративних і державних клієнтів, установ і фізичних осіб по усьому світу. Merrill Lynch належить приблизно половина акцій Blackrock Inc., однієї з найбільших публічних інвестиційних компаній, під управлінням якої, за даними на 31 грудня 2008 року, перебувають активи вартістю приблизно $1,3 трлн. 1 січня 2009 року компанія Merrill Lynch була придбана Bank of America.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас