Уряд України пом'якшує контроль за рефінансуванням НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд України пом'якшує контроль за рефінансуванням НБУ

861
Уряд України пом'якшує контроль над рефінансуванням, яке здійснює Національний банк України (НБУ), повідомив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов журналістам у середу.
За його словами, Кабінет міністрів на засіданні 11 березня схвалив законопроект, яким пропонується скасувати ст.ст. 84 і 86 державного бюджету.
Як повідомлялося, ст. 86 держбюджету-2009 обмежує Нацбанк у частині встановлення ставки рефінансування та визначення порядку надання кредитів комерційним банкам для підтримки їх ліквідності, а ст. 84 зобов'язує викуповувати облігації уряду за їх номінальною вартістю. На скасуванні норм держбюджету-2009 про емісійне фінансування дефіциту та узгодженні рефінансування з урядом наполягав Міжнародний валютний фонд.
Перший замголови НБУ також повідомив, що Кабмін вніс зміни в порядок рефінансування банків (постанова N44 від 29 січня), скасувавши вимогу про участь свого представника в засіданнях правління НБУ, які присвячені питанням рефінансування банків.
"Турчинов (перший віце-прем'єр, уповноважений представник Кабміну в НБУ) не буде брати участь у засіданнях", - сказав він.
За словами Шаповалова, згідно із внесеними змінами, Нацбанк повинен буде лише надавати уряду звіти про результати засідань правління НБУ з питань рефінансування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас