Укргазбанк впускає державу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укргазбанк впускає державу

3103
У найближчу п'ятницю, 13-го, акціонери Укргазбанку на зборах приймуть рішення про участь держави в його капіталі
Рекапіталізація, проведена за рахунок коштів держбюджету або Світового банку, буде пропуском установі за рефінансуванням НБУ
За даними джерел "ЭИ" в Укргазбанку, минулого тижня відбулися детальні консультації представників банку з керівництвом уряду і НБУ, на яких обговорювалася можливість рекапіталізації. Після одержання попередньої згоди в представника Кабміну власники банку внесли до порядку денного зборів акціонерів питання про проведення додемісії акцій на користь держави. Джерело в банку відзначило, що акціонери хочуть бути готовими до будь-яких поворотів на фінансовому ринку, щоб, якщо буде потреба, скористатися державною допомогою.
Згідно з порядком участі держави в рекапіталізації комерційних банків (затвердженим постановою НБУ №148), якщо рекапіталізацію банку ініціюють його власники, вони повинні направити відповідне звернення до Міністерства фінансів, яке, у свою чергу, проведе консультації із НБУ. При цьому уряд бере участь у капіталі банку самостійно або зі сторонніми інвесторами, але не менш ніж на 50%+1 акція. Це означає, що для передачі державі контрольного пакета акцій Укргазбанку його капітал повинен бути збільшений не менш ніж на 1,5 млрд. грн. Однак постанова №148 ще не є остаточним варіантом схеми рекапіталізації банків, тому в ній можливі різні зміни.
Опитані учасники ринку відзначають, що у власників Укргазбанку навряд чи будуть проблеми із проведенням рішення про рекапіталізацію через НБУ. "Василь Горбаль є членом ради НБУ, і йому завжди вдавалося знайти компроміс із керівництвом Нацбанку", - говорить один з банкірів. На його думку, власники Укргазбанку правильно зробили, що відразу звернулися за фінансовою підтримкою до держави. "За моїми відомостями, Кабмін має намір підтримати капіталом не більше 15 банків (тільки найбільші комерційні кредитно-фінансові установи), тому краще бути першим у черзі за державними грішми та одержати їх, ніж залишитися без підтримки", - вважає фінансист.
Радник міністра економіки Сергій Яременко вважає, що рекапіталізація є чи не єдиним для банків способом пережити кризу і виконати свої зобов'язання. "Участь у програмі державної рекапіталізації - це можливість швидше вийти із кризи в більш сильному стані: один раз інвестувавши гроші платників податків у банк, держава не зможе допустити погіршення його фінансового становища", - говорить експерт.
Крім того, банкіри звертають увагу на таку перевагу націоналізованих банків, як безперешкодне одержання рефінансування в НБУ. "Банк із часткою держави в капіталі складно буде відсунути від рефінансування або відмовити з непрямих причин", - відзначає голова правління одного з банків з іноземним капіталом. Таким чином, через участь держави в капіталі банку знімаються всі питання з одержанням рефінансування в НБУ - і, відповідно, з поверненням вкладів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас