Президент Казахстану запропонував країнам ЄврАзЕС ввести власну платіжну одиницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Казахстану запропонував країнам ЄврАзЕС ввести власну платіжну одиницю

Валюта
559
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв запропонував країнам ЄврАзЕС ввести власну платіжну одиницю.
"Усередині інтеграційного об'єднання (ЄврАзЕС) може бути введена своя власна єдина міждержавна наднаціональна розрахунково-платіжна безготівкова одиниця. Її курс не повинен залежати від коливання світових валют", - сказав він, виступаючи на II Астанинському економічному форумі "Економічна безпека Євразії в системі глобальних ризиків", який відкрився в Астані в середу.
Ця платіжна одиниця, за його словами, "могла б називатися Євраз або Євразія. "Вона повинна забезпечити також стійкі і ритмічні безготівкові транзакції між державними суб'єктами, юридичними та фізичними особами усередині і між країнами ЄврАзЕС", - сказав Назарбаєв.
Крім того, президент Казахстану запропонував внести питання про створення світової валюти до порядку денного всіх великих міжнародних самітів і форумів.
"Питання про створення світової валюти могло б ввійти до порядку денного всіх великих світових політичних і економічних органів, самітів і форумів, включаючи G8, групу 20. Я усвідомлюю те, що для непідготовлених слухачів наша ідея про створення єдиної світової валюти як один з виходів із глобального світового тупика може виглядати занадто сміливою, але моя вчорашня зустріч із багатьма шановними учасниками цього форуму показала, що це не є чимсь незвичайним, і ці базові пропозиції в цілому розділяються, і ми міркуємо в одній площині", - сказав Назарбаєв.
Він також відзначив, що в основі нинішньої кризи лежить протиріччя між виробленим суспільством реальним валовим продуктом і спекулятивним капіталом, не забезпеченим активами.
"Вироблений ВВП у світі - $40 трлн, а капітал (спекулятивний) перевищує $400 трлн", - сказав Назарбаєв.
"Потрібно взяти на себе сміливість і визнати, що світова валютна фінансова система безнадійно відстає від сучасного світу і його потреб, вона явно гальмує розвиток усього світу", - сказав він, підкресливши, що один з варіантів плану радикального відновлення пропонує Казахстан.
Пропозиції Казахстану включають три питання. "По-перше, це пошук нової парадигми, приведення базової світової економіки у відповідність із реаліями і викликами нового століття. По-друге, це шляхи відновлення світової геофінансової технології до рівня початку XXI століття, настроювання світової валютної системи на базові інтереси всіх її користувачів. По-третє, це перезавантаження валютних фінансових інструментів на вирішення завдань радикального відновлення світу і людства", - сказав Назарбаєв.
Під час форуму планується розробити рекомендації щодо подолання кризових явищ, рекомендації для урядів щодо зниження наслідків світової економічної кризи, залучення потенційних інвесторів і замовників, активізації інноваційної діяльності.
Членами ЄврАзЕС є Білорусія, Казахстан, Киргизія, Росія і Таджикистан.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас