Банки не отримали пенсію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не отримали пенсію

Казна та Політика
4273
Пенсійний фонд відреагував на скарги пенсіонерів і призупинив виплату пенсій через вісім банків. Лише в половині з них введена тимчасова адміністрація. Банкіри заявляють про неправомірність дій Пенсійного фонду, які провокують паніку серед населення та говорять про недовіру уряду до тимчасових адміністраторів і кураторів.
Як і пророкував Комерсант-Україна, Пенсійний фонд (ПФУ) обмежив виплату пенсій через "проблемні і ненадійні" банки. Минулого тижня ПФУ призупинив виплату пенсій через кредитні установи з тимчасовою адміністрацією - "Київ", "Надра", Трансбанк, Укрпромбанк; з кураторами НБУ - Банк регіонального розвитку та Укргазбанк; а також через банк "Європейський" і Родовід Банк. Спочатку в ПФУ планували припинити роботу тільки з банками з тимчасовою адміністрацією.
У заяві головного управління ПФУ в Києві, розміщеній в центральному офісі УДППЗ "Укрпошта", говориться: "У зв'язку із численними зверненнями пенсіонерів і одержувачів допомоги про невідповідне обслуговування 1 березня припинено фінансування пенсій по наступних банках: АКБ 'Київ', АБ 'Банк регіонального розвитку', ВАТ АБ 'Укргазбанк', ТОВ 'Український промисловий банк', ВАТ КБ 'Надра' КРУ, КРД АКБ 'Європейський', АКБ 'Трансбанк', ВАТ 'Родовід Банк'. Виплата пенсій громадянам, які одержували пенсії у вищезгаданих установах, переведена у відділення поштового зв'язку за місцем їх проживання". ПФУ почав виплату пенсій з 4 березня - до 10 березня виплачено 6,335 млрд грн (47,8% місячного плану).
Начальник ГУ ПФУ в Києві Надія Вернигора повідомила, що виплати через ці банки припинені у всіх областях. Таким чином, кількість банків, які можуть виплачувати пенсії, скоротилася з 73 до 65. Останній раз ПФУ зменшував кількість установ, що працюють з ним, у грудні 2008 року - на 18. За даними ПФУ, через банки виплачується 30% пенсій, інша сума - через відділення "Укрпошти". Причини припинення роботи з банками в ПФУ не пояснили, але співробітник одного з названих банків розповів, що офіційно про розірвання відносин фонд повинен повідомити їх за два місяці.
У банках в основному не коментували рішення ПФУ. "Ми не обслуговуємо Пенсійний фонд. Для виплат пенсій проводяться тендери серед банків, але ми в них не брали участь. Ми повідомили Пенсійний фонд, що не розуміємо, чому вони вирішили виключити нас", - сказав Ъ голова наглядової ради Банку регіонального розвитку Валерій Ксьонзенко. За даними ПФУ, договір про виплату пенсій з Банком регіонального розвитку наприкінці 2008 року було продовжено до 1 січня 2010 року. "У нас немає листа з поясненням від Пенсійного фонду, дзвоніть пізніше", - заявили в банку "Київ".
У банку "Надра", термін виплати пенсій через який повинен закінчитися тільки 1 липня, відмовилися від коментарів. А банки "Європейський", Трансбанк і Укрпромбанк не відповіли на запит. У Родовід Банку сказали, що самі вирішили припинити роботу з Пенсійним фондом. "В останньому тендері, який проводився фондом минулого місяця, ми не брали участі, - повідомили в Родовід Банку. - Планується, що банк візьме участь у наступному тендері, як тільки будуть визначені всі внутрішні процедури та остаточний склад учасників в акціонерному капіталі".
В Укргазбанку підтвердили, що виплата ними пенсій за березень припинена у всіх областях. "Пенсійний фонд не пред'являв до нас ніяких претензій щодо якості обслуговування. У нас є численні факти тиску на пенсіонерів з метою їх переходу на обслуговування в інший банк, аж до того, що для людей уже виготовлені нові пластикові картки в одному з банків. Це прояв несумлінної конкуренції", - сказали в Укргазбанку. "Це реакція на куратора, - заявив почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль. - Заява фонду повинна бути відкликана, тому що пенсіонери - досить емоційні люди з погляду провокування паніки.
Виходить, що в питанні виплати пенсій Кабмін не довіряє тимчасовим адміністраторам. Я спілкувався із головою фонду Олексієм Зарудним і Олександром Турчиновим (перший віце-прем'єр), і мені пообіцяли, що лист по всіх банках буде відкликано".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас