"Ъ": В Україні знову з'являться сільськогосподарські кооперативи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": В Україні знову з'являться сільськогосподарські кооперативи

Аграрний ринок
1306
Кабінет міністрів відроджує сільськогосподарські кооперативи - учора в Мінагрополітики повідомили, що на їхнє створення з держбюджету планується виділити 7,2 млрд грн протягом найближчих восьми років. За допомогою кооперативів Кабмін сподівається підвищити прибутковість аграрного бізнесу, усунувши з ринку посередників між товаровиробниками та споживачами.
"Для створення сільськогосподарських кооперативів планується виділити з держбюджету 7,2 млрд грн протягом найближчих восьми років", - заявив учора заступник міністра агрополітики Роман Шмідт. Ці кошти передбачені "Концепцією державної цільової програми підтримки, розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2015 року", яка вже схвалена урядом. "Частину цих коштів планується виділити на безповоротній основі, ще частину - як часткову компенсацію вартості техніки, що купується аграріями", - розповів Шмідт.
Про намір уряду створити сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи стало відомо 9 лютого, коли прем'єр-міністр Юлія Тимошенко провела на цю тему нараду за участю представників Мінагрополітики, Мінекономіки, Мінфіну і громадських організацій. "На ній обговорювалася необхідність створення кооперативів дрібних і середніх сільгоспвиробників, які через них самі могли б реалізовувати зерно, овочі, м'ясо, а не продавати їх посередникам за заниженими цінами", - підкреслив перший заступник голови Всеукраїнського союзу сільськогосподарських підприємств Василь Ярошовець.
У розпорядженні № 219-р від 11 лютого, виданому за підсумками наради, уряд доручив Мінагрополітики, Мінекономіки, Мінфіну і Мінюсту розробити та подати на розгляд Кабміну державну цільову програму створення оптових ринків сільгосппродукції, на яких сільгоспвиробники могли б реалізовувати свою продукцію без посередників. Також пропонується вивчити питання створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на базі одного з найбільших держоператорів на ринку зерна - ДАК "Хліб України".
Кооперація в Україні припинила своє існування в 90-і роки. Виникнення цього руху в 30-і роки було пов'язано з дефіцитом продукції в країні - селяни здавали в кооператив надлишки продукції - овочі, картоплю, зерно, а в обмін одержували мило, цвяхи і гас.
Зараз відродити сільськогосподарські кооперативи в Україні буде непросто навіть при фінансуванні з бюджету, впевнений директор консалтингової компанії AAA Сергій Наливка. За його словами, при спробі їх створення учасники кооперативів можуть зіткнутися із серйозними проблемами - наприклад, як розділити прибуток, якщо один учасник кооперативу здає в нього пшеницю з більш високою врожайністю, а з більш низькою собівартістю, а інший - з низькою врожайністю. "У кооперативному русі можливі масові зловживання, які можуть бути пов'язані з виділенням земельних ділянок, фінансових коштів, пільг, - відзначив Наливка. - Ще в СРСР, у якому були актуальні розстріли за злочини економічного характеру, сільгоспкооперація була найбільш корумпованою галуззю".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас