Банки відмовили аграріям в кредитах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки відмовили аграріям в кредитах

Аграрний ринок
1608
В аграріїв немає грошей на проведення весняно-польових робіт. За даними Міністерства аграрної політики, для посіву ярових культур і підтримки в нормальному стані вже засіяних озимих селянам необхідно залучити близько 5 мільярдів гривень кредитних коштів.
А також пролонгувати взяті позикові зобов'язання на суму 4,2 мільярди гривень. За 2 місяці поточного року господарства змогли взяти нових кредитів лише на 500 мільйонів гривень і пролонгувати позики всього на 2 мільярди гривень.
У Мінагрополітики констатують, що ведуть переговори з 98 банківськими установами, однак банки йти назустріч Кабміну та аграріям не поспішають. "У нас так і не підписаний меморандум про співробітництво з банками", - заявляє міністр АПК Юрій Мельник. За його словами, на даний момент якщо банки і готові давати аграріям кредити, то під дуже високі відсотки. "Це 24-27% річних. Навіть за умови часткової компенсації державою кредитної ставки одержання такого кредиту для аграрія не вигідно", - констатує Мельник.
Не варто очікувати аграріям і низьких цін на дизельне паливо та мінеральні добрива. У МінАПК констатують, що ставлять перед собою завдання не забезпечити на 100% аграріїв дешевим паливом і добривами, а втримати ціни від необґрунтованого зростання.
Завдання втримання цін покладено, у першу чергу, на Аграрний фонд. Саме цей фонд повинен купити для потреб селян 150 тисяч тонн дизельного палива за ціною 4 200 гривень за тонну і 200 тисяч тонн аміачної селітри за ціною 2 100 гривень за тонну. Кошти для закупівлі добрив і палива фонд повинен одержати за рахунок продажу зерна минулого сезону зернотрейдерам. За інформацією Мельника, на даний момент фонд продав 820 тисяч тонн зерна на загальну суму 956 мільйонів гривень. Ще на 4 мільйони продав фонд борошна.
Однак самі аграрії на фонд та інших державних операторів не сподіваються і кошти на посівну намагаються залучити за рахунок продажу запасів зерна, які залишилися в господарств. "Ми себе самі забезпечуємо дешевим паливом, купили прямо в Кременчуцького НПЗ по 4,34 гривні за літр. Це дешевше, ніж те, що нам пропонує Кабінет Міністрів", - говорить Іван Самійленко, директор підприємства "Бурштин" (Полтавська область).
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас