Назарбаєв: Необхідно створити нову світову валюту під егідою ООН — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Назарбаєв: Необхідно створити нову світову валюту під егідою ООН

494
Поглиблення фінансової кризи надало новий імпульс ідеї реформування світової валютної системи і створенню єдиної для всіх країн валюти. З ідеєю створити нову світову валюту під егідою ООН знову виступив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, повідомляє ifx.ru.
"Треба переходити до абсолютно нової глобальної валютної системи, заснованої на легітимній і, з погляду всіх країн, єдиній грошовій одиниці розрахунків. У її створенні, емісії, регулюванні повинні брати участь усі країни", - відзначив Назарбаєв, виступаючи в столиці Казахстану.
На думку казахстанського президента валютно-фінансова система, що діє у світі, "уже не відповідає сучасним вимогам і не відповідає жодному із критеріїв стійкості валютної системи, на яку ми всі опираємося і за якою ми живемо в міжнародній торгівлі".
Назарбаєв відзначив, що світова валюта не є законною "де-юре", тому що не приймалася ніякими співтовариствами, ніякою організацією, "такого світового закону нема". На його думку, "процедура діяльності емітента світової валюти недемократична, механізм балансу попиту та пропозиції світової валюти носить неконкурентний, невільний характер".
Разом з тим Назарбаєв нагадав, що в цей час у зв'язку світовою кризою багатьма країнами пропонуються різні моделі реформування валютно-фінансової системи. Зокрема, він нагадав, що на недавньому Давоському форумі канцлер Німеччини Ангела Меркель запропонувала створити економічну раду при ООН, який також міг би працювати над цим питанням.
Про неспроможність долара як єдиної світової валюти не висловився, мабуть, тільки ледачий. Здатність євро протистояти тиску кризи також стала останнім часом піддаватися сумніву. Необхідно знайти валюту, яка зможе врятувати світову фінансову систему і послужити основою для її подальшого розвитку, вважає все більше число економістів, нагадав голова Казахстану.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас