Володимир Бойко: ММК ім. Ілліча не підпише договір з Групою "Метінвест" на купівлю в квітні залізорудного концентрату за ціною 55 дол. за 1 тонну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Володимир Бойко: ММК ім. Ілліча не підпише договір з Групою "Метінвест" на купівлю в квітні залізорудного концентрату за ціною 55 дол. за 1 тонну

1037
ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" не підпише із Групою "Метінвест" договір на купівлю у квітні залізорудного концентрату за ціною 55 дол. за 1 тонну. Про це сьогодні під час прес-конференції заявив генеральний директор ММК ім. Ілліча Володимир Бойко.
"Я не підпишу договір на квітень місяць по концентрату, аж до зупинки меткомбінату. Нас не нахилять, як торік, тому що нам краще стояти, ніж купувати концентрат за такою ціною", - сказав В.Бойко і додав: "Постраждають і вони, і ми, але якщо собівартість 1 тонни залізної руди нижче 20 доларів, а ми купуємо її по 26 доларів за тонну, як це можна зрозуміти. Ми пропонуємо монополістам на ринках залізорудної сировини, коксу, феросплавів працювати за принципом відкритої калькуляції – тобто, нехай вони показують усе, що вони мають. Такого не може бути, щоб одні жирували, а інші гинули. Ну, станемо ми, що вони з цього вигадають. Хіба вигадає ІнГЗК, якщо ми від них відвернемося і повеземо звідкись сировину?"
При цьому гендиректор ММК ім. Ілліча заявив: "Я буду ставити сьогодні питання про те, що ціна українського залізорудного концентрату повинна бути максимум 35 доларів за 1 тонну, а не 55 доларів, які ми платимо сьогодні. Тоді як ціна залізорудного концентрату з вмістом заліза 65% становить сьогодні в Росії 35,7 дол. за 1 тонну".
За словами В.Бойка, точно так само повинно бути ухвалено рішення щодо вугілля. "Наше вугілля повинно бути дешевшим, ніж те, яке ми імпортуємо. Навіть після введення 13% мита імпортне вугілля буде дешевшим – наше вугілля марки К коштує 109,5 дол. за 1 тонну, тоді як у Росії таке ж вугілля коштує 50,7 дол. за тонну. Як можна конкурувати при таких цінах", - відзначив В.Бойко.
Як повідомлялося, згідно із прес-релізом Групи "Метінвест", поширеним 26 лютого, за результатами трьох місяців виконання Групою умов Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом міністрів і підприємствами гірничо-металургійного комплексу України, втрати компанії від зниження цін на залізорудну сировину для українських споживачів за період листопад 2008 - січень 2009 склали 119,9 млн. дол. Як відзначається в прес-релізі, співробітництво Групи "Метінвест" і низки українських споживачів залізорудної сировини, зокрема ВАТ "Запоріжсталь", ММК ім. Ілліча і корпорації ІСД, здійснюється в рамках довгострокових трирічних контрактів, підписаних наприкінці грудня 2007 року.
"Даними контрактами передбачається формування ціни з урахуванням використання світового індексу зміни цін на концентрат, який традиційно використовується щорічно з 1 квітня. Такий підхід відповідає кращим світовим практикам. В умовах значного підвищення ціни на металопрокат в 1-му півріччі 2008 року, такі контракти дозволили металургам досягти істотних фінансових результатів. У другому півріччі ситуація значно ускладнилася різким падінням попиту і, як наслідок, істотним зниженням цін на металопродукцію", - говориться в повідомленні.
При цьому в "Метінвесті" відзначають, що, враховуючи складну економічну ситуацію в металургійному секторі економіки, у компанії було ухвалено рішення піти назустріч побажанням споживачів в Україні і рекомендаціям Кабінету міністрів і з листопада 2008 року перейти на щомісячне затвердження додаткових умов за довгостроковими контрактами, з урахуванням мінливої ринкової кон'юнктури. Зокрема, контрактні ціни за тонну концентрату були знижені більш ніж у два рази - з 120 доларів за тонну до 55-50 доларів за тонну.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас