Експерт: Уповільнення інфляції у лютому пов'язано зі скороченням імпорту і зниженням споживання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Уповільнення інфляції у лютому пов'язано зі скороченням імпорту і зниженням споживання

Казна та Політика
528
Уповільнення інфляції в лютому пов'язане зі скороченням імпорту та зниженням рівня споживання, яке стало наслідком кредитної кризи. Так прокоментував оприлюднену Держкомстатом інформацію про інфляцію в лютому директор аналітичного департаменту Foyil Securities Агшин Мірзазаде.
"Не дивно, що основним двигуном інфляції минулого місяця виявилися ціни на продукти харчування і безалкогольні напої, які в середньому виросли на 1,4% і становлять близько 50% кошика індексу споживчих цін", - сказав А.Мірзазаде. Він також відзначив, що тарифи на комунальні послуги збільшилися на 0,7%, у той час як ціни на транспортні та здравоохоронні послуги піднялися на 7,2% і 5,2% відповідно.
"Ми очікуємо невеликого прискорення інфляції в березні-квітні, оскільки введене минулого тижня 13%-ве імпортне мито повинно вплинути на ціни імпортованої продукції", - сказав аналітик. У той же час, за його словами, це мито можуть скасувати, оскільки його введення суперечить підписаним Україною в 2008 році договорам зі Світовою організацією торгівлі. "Ми зберігаємо прогноз інфляції на 2009 р. на рівні 12,4%", - відзначив А.Мірзазаде.
В Україні інфляція в лютому 2009 року склала 1,5%. Згідно з даними, оприлюдненими Державним комітетом статистики України, темпи зростання споживчих цін у минулому місяці знизилися майже вдвічі в порівнянні із січнем 2009 року (інфляція в січні - 2,9%). Індекс споживчих цін за два місяці 2009 року склав 104,4%.
Інфляція в лютому 2009 року в річному вимірі (до відповідного місяця минулого року) також знизилася, склавши 20,9%. У січні цього року даний показник дорівнював 22,3%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас