Папієв: Показник інфляції, закладений у бюджеті-2009 в розмірі 9,5%, явно занижений — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Папієв: Показник інфляції, закладений у бюджеті-2009 в розмірі 9,5%, явно занижений

Казна та Політика
706
Народний депутат України, міністр опозиційного уряду Михайло Папієв вважає, що показник інфляції, закладений урядом у бюджеті на 2009 рік у розмірі 9,5%, був явно занижений. Про це повідомила прес-служба народного депутата.
Коментуючи сьогодні журналістам останні статистичні дані щодо інфляції в лютому, М.Папієв сказав, що уряд не вживає дієвих антиінфляційних заходів.
"Виправдовуються прогнози експертів, згідно з якими показник інфляції, закладений урядом у бюджеті на 2009 рік у розмірі 9,5%, був явно занижений. Я не бачу ніякої можливості укластися в 9,5%. Якщо це й можливо, то такою ціною, яку ні українське суспільство, ні влада не готові заплатити. Тільки за два місяці інфляція склала 4,4%. Неприємна очевидність полягає в тому, що і 1,5% у лютому – це істотний внесок в інфляційний показник року”, - відзначив він. Тому, за його словами, Партія регіонів ”наполягає на терміновому перегляді бюджету, що стане адекватною відповіддю на інфляційні процеси".
Регіонали також наполягають на перегляді прожиткового мінімуму. Так, за розрахунками експертів опозиційного уряду, якщо в бюджеті закладений прожитковий мінімум для непрацездатних осіб на рік у розмірі 498 гривень, то "за нашими розрахунками він повинен становити 680 гривень", сказав М.Папієв.
Партія регіонів констатує "неефективність антиінфляційних заходів уряду". "Поки в нас будуть політизовані розрахунки показників прогнозованої інфляції, ми будемо на кожен рік робити прогнози вдвічі менші від реальних, і за I квартал одержувати річну прогнозовану інфляцію, - відзначив народний депутат. - Тому, слід усвідомити, що незалежно від існування антиінфляційних програм, стратегій і концепцій нинішній Кабінет міністрів не здатний боротися з інфляцією апріорі”.
Довідка. Державний бюджет України на 2009 рік розрахований, виходячи з таких прогнозних макропоказників: зростання ВВП – 0,4%, номінальний ВВП – 1,062 трлн. грн., інфляція – 9,5%, індекс цін виробників – 12%.
В Україні в лютому до січня 2009 року зафіксована інфляція на рівні 1,5%, у лютому ц.р. до лютого 2008 року інфляція склала 20,9%. Про це повідомляється на сайті Державного комітету статистики України.
З початку поточного року (за січень-лютий 2009 року до грудня 2008 року) зростання споживчих цін склало 4,4%. Індекс споживчих цін за січень-лютий 2009 року, у порівнянні з відповідним періодом 2008 року, збільшився на 21,6%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас