Казахстан, можливо, буде змушений звернутися за фінансуванням до Китаю або МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан, можливо, буде змушений звернутися за фінансуванням до Китаю або МВФ

244
Уряд Казахстану, можливо, буде змушений звернутися за кредитом до Міжнародного валютного фонду (МВФ) або до Китаю, щоб залучити кошти для фінансування програми підтримки банківського сектору, вважає економіст Citigroup Inc. Алі Аль-Єід.
На думку експерта, фонд національного добробуту "Самрук-Казина", що керує програмою допомоги банкам, не зможе залучити $5 млрд за рахунок запланованого продажу облігацій у національній валюті пенсійним фондам республіки.
Для залучення необхідних коштів уряд Казахстану може звернутися до Китаю за кредитом у рахунок оплати поставок нафти та газу, розмістити єврооблігації або звернутися по допомогу до МВФ, вважає експерт.
"Казахстан може запропонувати ресурси, Китай - кошти, при цьому китайська сторона потребує ресурсів", - відзначає А. Аль-Єід.
Казахстан витратив $3,5 млрд, або 16% своїх золотовалютних резервів, на те, щоб стримати ослаблення своєї валюти. Минулого місяця уряд знецінив тенге на 18%.
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв минулого тижня пообіцяв витратити $4 млрд із нафтового виторгу на стимулювання економічного зростання країни. У листопаді уряд виділив $14,6 млрд на підтримку економіки.
Кошти фонду національного добробуту, створеного для того, щоб захистити економіку країни у випадку падіння цін на нафту, планується використовувати, зокрема, для підтримки двох найбільших банків республіки.
Згідно з даними ЦБ Казахстану, опублікованими 6 березня, золотовалютні резерви республіки становлять $19,7 млрд, обсяг фонду національного добробуту - $22,3 млрд.
Минулого місяця Китай і Росія дійшли згоди про надання урядом КНР кредитів на загальну суму $25 млрд російським компаніям в обмін на довгострокові поставки нафти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас