Європейські індекси змінилися різнонаправлено в понеділок, подешевшали акції банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси змінилися різнонаправлено в понеділок, подешевшали акції банків

Фондовий ринок
65
Європейські фондові індекси змінилися різнонаправлено за підсумками торгів у понеділок, подешевіли акції банків, при цьому папери енергетичних компаній зросли в ціні, повідомляє агентство Bloomberg.
Dow Jones Euro Stoxx 50 опустився до закриття ринку на 0,4%, французький індекс CAC 40 втратив 0,6%. При цьому британський FTSE 100 і німецький DAX збільшилися відповідно на 0,33% й 0,7%.
Негативний вплив на ринок зробили заяви відомого фінансиста і найбільш багатого американця Уоррена Баффета про те, що економіка США "звалилася з кручі" і ситуація поки розвивається за найгіршим з можливих сценаріїв.
"Очевидно, що економіка перебуває в стані серйозної рецесії, що як і раніше заглиблюється в багатьох країнах, - відзначає глава підрозділу інвестиційної стратегії Barclays Wealth Майкл Дікс. - Ніхто поки не вважає, що фондові ринки вже досягли рівнів, на яких би варто вкладати кошти в акції".
Світовий банк дав у неділю навіть більш песимістичний прогноз для світової економіки, ніж більшість незалежних економістів: він очікує скорочення світового ВВП в 2009 році - вперше із часів Другої світової війни.
Вартість акцій HSBC опустилася в понеділок на 3,3% на побоюваннях, що втрати американського підрозділу британського банку негативно позначаться на його фінансових показниках.
Минулого тижня глава HSBC Стівен Грін визнав, що покупка в 2003 році американської Household International, яка стала згодом причиною юагатомільяардних втрат банку, була помилкою.
Папери Fortis зросли в ціні на 21%, обмеживши падіння підіндекса Stoxx 600, до розрахунку якого входять акції фінансових компаній. BNP Paribas, найбільший банк Франції, погодився купити банківські підрозділи Fortis у Бельгії та Люксембурзі, а також частку в страховому бізнесі фінансової компанії, одержавши урядові гарантії з покриття можливих збитків.
Вартість акцій BNP Paribas здійнялася на 1,6%.
Ціна паперів Lonmin, одного з найбільших у світі виробників платини, опустилася на 2,5%. Експерти JPMorgan понизили рекомендації для акцій компанії до "нижче ринку" з "нейтрально".
"Lonmin необхідно зробити величезну роботу, щоб повернути собівартість виробництва до рівнів, які відзначалися чотири роки тому, - заявив аналітик JPMorgan Стів Шепард. - Це вимагає збільшити обсяги видобутку, досягнення цих цілей займе пару років".
Котирування акцій нафтових компаній зросли за підсумками торгів у понеділок слідом за підйомом вартості нафти, обумовленим очікуваннями зниження видобутку нафти країнами ОПЕК. 15 березня у Відні пройде зустріч представників ОПЕК, на якій, як очікується, може бути ухвалено рішення про чергове скорочення видобутку.
Папери Royal Dutch Shell подорожчали на 2,8%, BP - на 5,9%.
Минулий тиждень європейські індекси завершили падінням. Цьому сприяло зниження котирувань акцій фінансових компаній, а також зростання безробіття в США минулого місяця до рівня максимального більш ніж за чверть століття.
Stoxx 600 за підсумками торгів у п'ятницю впав на 1,3% - до 159,52 - мінімального рівня з листопада 1996 року. За тиждень цей індикатор втратив 7,8%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас