Геєць: До кризи призвела політичні кроки 2004 і навіть 2000 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Геєць: До кризи призвела політичні кроки 2004 і навіть 2000 років

Казна та Політика
758
Політичні кроки, пов’язані з реалізацією значної кількості соціальних програм, які були зроблені в 2004 році напередодні президентських виборів, багато в чому заклали передумови для нинішньої економічної кризи. Про це заявив академік НАН України, директор Інституту економіки та прогнозування Валерій Геєць, який передбачив нинішню кризу ще три роки тому.
Науковець зазначив, що все що наразі відбувається в Україні, у визначальній мірі залежить від того, що відбувається і відбуватиметься в економіках інших країн. На його думку, економічна активність у країнах "двадцятки" чи "великої сімки" відродиться не раніше кінця року, що, відповідно, впливатиме і на Україну.
"Але це, так би мовити, зовнішній фон. А фон внутрішній зумовлений політикою середньострокового періоду минулих років. Причому не 2007–2008-х, а десь 2004-го і навіть 2000 років", - наголосив Геєць.
За його словами, в 2004 році відбулася принципова зміна в економічній моделі: Україна перейшла до так званого політичного циклу в економічній політиці. Тоді, напередодні президентських виборів, у боротьбі за голоси виборців були зроблені певні кроки, пов’язані з реалізацією значної кількості соціальних програм, спрямованих на підвищення прожиткового мінімуму і розмірів пенсійних виплат.
"Й опозиція, і влада мотивували свої дії тим, що настав час серйозно змінити рівень життя населення. З точки зору соціальної, політичної це було зрозуміло, адже багато людей в країні жили за межею бідності. Але з точки зору економічної це було надмірно", - відзначив він.
У 2004 році різких негативних змін ще не спостерігалося - закладалася ідеологія, пояснив науковець, додавши: "Однак, ставши на цей шлях непорівнянності між продуктивністю праці та динамікою оплати праці, ми заклали проблеми нинішні".
На його думку, якби в 2005 році процесс з підвищенням заробітної плати зупинився, багатьох проблем можна було б уникнути.
"Якби ж ми тоді прийняли рішення і зупинилися… Але рішення треба було приймати дуже непопулярні. Треба мати на увазі, що вже в 2006 році ми не повністю контролювали ситуацію. Бо варто було розпочатися зростанню цін і доходів всередині країни, а ціни - це доходи для бізнесу, й відразу ж відгукнувся зовнішній світ", - зазначив він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас