Банк Англії збирається "друкувати" гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії збирається "друкувати" гроші

Казна та Політика
1036
Банк Англії, оголосивши вчора про зниження базової процентної ставки з 1% до 0,5% річних, повідомив також про те, що запускає програму покупки активів на суму 75 млрд фунтів стерлінгів ($105 млрд) і починає друкувати гроші.
В основі пропонованих урядом Британії заходів лежить збільшення циркулюючих в обігу коштів. Ціль цього збільшення - пожвавлення економіки: передбачається, що з появою у фінансовій системі додаткових коштів комерційні банки почнуть охочіше видавати кредити.
Тим часом, як зазначає ВВС, запропонований у Британії метод іноді помилково порівнюють із друкуванням грошей, але Банк Англії не буде друкувати нові банкноти, а надасть необхідні кошти шляхом купівлі цінних паперів. Подібні кроки на початку нового тисячоліття були прийняті в Японії. Вважається, що реалізація цих заходів принесла деякий результат.
М.Кінг уважає, що пропоновані урядом заходи "в остаточному підсумку повинні спрацювати". Однак глава Банку Англії визнав, що поки невідомо, скільки на це буде потрібно часу. За його словами, збільшення грошової маси не є експериментальним заходом, хоча в Англії вона застосовується вперше.
Міністр фінансів Великобританії Алістер Дарлінг заявив, що збільшення грошової маси "абсолютно необхідно" для того, щоб Великобританія змогла вийти з рецесії. Відповідно до розпорядження А.Дарлінга, сума в 75 млрд фунтів при необхідності може бути збільшена до 150 млрд фунтів, передає ВВС.
Банк Англії у своєму повідомленні щодо зміни рівня ставки також заявив, що виконання програми придбання активів може тривати до трьох місяців. Основною частиною активів, що купуються, будуть середньо- і довгострокові державні облігації.
Так, британський центробанк повідомив про те, що купуватиме активи приватного сектора в рамках програми Asset Purchase Facility для поліпшення роботи корпоративних кредитних ринків.
Комітет із грошової політики банку заявив, що прогноз для споживчих видатків і інвестицій бізнесу похмурий, у результаті чого необхідні радикальні дії для запобігання падіння інфляції нижче цільового рівня в 2%, пише The Wall Street Journal. Економіка країни буде знижуватися темпами на рівні близько 4% у середині цього року - нижчій точці циклу, але потім дуже швидко відновиться і повернеться до зростання приблизно в 3% в 2-му півріччі 2010 року, прогнозують у комітеті.
Як зазначають аналітики, пропоновані в Британії заходи монетарного регулювання - досить ризикована економічна стратегія. У випадку, якщо політика збільшення грошової маси не проводитиметься досить агресивно, вона може не справити ефект на банки і їхню готовність видавати кредити.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас