Держмито при оформленні спадщини зменшено до 34 грн - закон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держмито при оформленні спадщини зменшено до 34 грн - закон

Казна та Політика
1226
Державне мито за нотаріальні дії з видачі свідоцтва про право на спадщину буде різко знижено і складе 2 неоподатковуваних мінімуму доходів громадян (н.м.д.г.), що сьогодні дорівнює 34 грн.
Таку поправку в Декрет Кабінету міністрів "Про державне мито" внесла Верховна Рада в четвер 256 голосами при необхідних 226. Як уточнив спікер Володимир Литвин, ця норма набуде чинності з 1 січня 2010 року.
У цей час таке мито становить 0,5% суми спадщини в лише у випадку спадщини земельної частки (паю) – 0,1%.
Як пояснив голова комітету з питань митної та податкової політики Сергій Терьохін, новий закон ліквідує неправильну практику, коли ставка мита встановлювалася в розмірах від суми спадщини, а буде лише компенсувати витрати на нотаріальні дії.
Він також нагадав, що найближчим часом такі дії зможуть проводити не тільки державні нотаріуси, тому збереження необґрунтовано високих мит втрачає всякий сенс.
Крім того Верховна Рада розглянула ще три подібні законопроекти про обмеження максимально розміру держмит. Зокрема, за основу було взято поправку в Декрет Кабміну про встановлення мита за державну реєстрацію майнового права на нерухоме майно та обмеження цього права на рівні 0,5 н.м.д.г.
Крім того депутати схвалили в першому читанні обмеження держмита при випуску цінних паперів п'ятикратним розміром мінімальної заробітної плати, яка сьогодні становить - 0,1% номінально вартості випуску. Цей законопроект передбачає також держмито в розмірі 50 н.м.д.г. за реєстрацію деривативів.
Парламент також відправив на повторне перше читання законопроект про обмеження мита за засвідчення договорів відчуження житлових будинків, квартир, садових будиночків і гаражів, яке сьогодні становить 1% суми договору, трьома розмірами мінімальної заробітної плати.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас