Продан: "Нафтогаз" завтра повністю розрахується з "Газпромом" за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продан: "Нафтогаз" завтра повністю розрахується з "Газпромом" за газ

Енергетика
937
НАК "Нафтогаз" завтра до кінця дня повністю розрахується з "Газпромом" за спожитий у лютому газ.
Про це журналістам повідомив сьогодні міністр палива та енергетики Юрій Продан, передає кореспондент РБК-Україна. "Уряд зробив усе для того, щоб ці розрахунки були своєчасними", - сказав він.
Коментуючи події, пов'язані із захопленням будівлі НАК "Нафтогаз" співробітниками підвідомчого СБУ спецпідрозділу "Альфа", міністр заявив, що Держмитслужба мала право на розмитнення газу для НАК "Нафтогаз". Продан також повідомив, що йому нічого не відомо про арешт усіх обсягів газу, що знаходяться у ПСГ, згідно з постановою слідчого СБУ.
Раніше сьогодні перший заступник голови Секретаріату президента Олександр Шлапак висловив переконання, що Україна вчасно розрахується за імпортований газ. "4 березня були перераховані "Газпрому" 310 млн дол., залишилося ще 50 млн дол., які будуть перераховані сьогодні-завтра", - сказав Шлапак.
Шлапак закликав не політизувати події навколо "Нафтогазу". Він повідомив, що на прохання Служби безпеки України, "Нафтогаз" не надав необхідні документи, але СБУ сьогодні знову намагається одержати документи.
Нагадаємо, 4 березня вповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що НАК "Нафтогаз України" не має необхідної кількості коштів для розрахунків з ВАТ "Газпром" за спожитий у лютому 2009 р. газ.
"Фактично в лютому ми імпортували російського газу в обсязі 1 млрд куб. м, але в контракті на лютий такий обсяг був передбачений на рівні 2 млрд куб. м. Тому, відповідно до контрактів, Україна за спожитий газ повинна була б заплатити 720 млн дол. за принципом "бери або плати", - відзначив Соколовський. Він додав, що таких коштів у компанії нема, за інформацією посадових осіб, вона змогла акумулювати лише 300 млн дол., чого не вистачає навіть на оплату фактично спожитого газу - потрібно 360 млн дол.
У той же час, відзначив Соколовський, уряд винайшов можливість змусити НАК "Нафтогаз України" перерахувати митниці в останній день лютого 1,5 млрд грн, за рахунок чого уряд і звітував про виконання бюджету.
Раніше прес-секретар компанії Валентин Землянський повідомив, що "Нафтогаз" має на руках усі банківські документи і переведе кошти до 7 березня.
Варто відзначити, що підписані 19 січня в Москві контракти передбачають жорсткі санкції у випадку несвоєчасних розрахунків за газ. Зокрема, якщо "Нафтогаз" не заплатить російській стороні до 7 березня, "Газпром" одержить право вимагати 100% передоплати і штрафу за кожний день прострочення.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас