"Ъ": Гарантія не для всіх — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Гарантія не для всіх

Кредит&Депозит
8924
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) повідомив, що з 2 березня з постійних у тимчасові учасники фонду переведені банки з тимчасовою адміністрацією – "Надра", "Національний кредит", Одеса-Банк, "Причорномор'я", а також Фінансовий Союз Банк. Таким чином, фонд перестав гарантувати компенсації по вкладах фізичних осіб, залучених банками з дня одержання повідомлення про переведення їх у тимчасові учасники, випливає зі ст. 28 закону "Про фонд гарантування вкладів фізичних осіб". Керівництво ФГВФО відмовилося спілкуватися з Ъ, а прес-служба фонду не відповіла на запит.
"Положення про застосування заходів впливу до банків-учасників (тимчасових учасників) ФГВФО" містить три причини для переведення банку в тимчасові учасники: невиконання нормативів мінімального рівня регулятивного капіталу, адекватності регулятивного та основного капіталів; припинення залучення банком вкладів, відкриття і ведення поточних рахунків фізичних осіб; порушення вимог закону "Про ФГВФО".
ФГВФО створений указом президента #996 від 10 вересня 1998 року. На 1 березня 2009 року фонд здійснював виплати вкладникам Інтерконтинентбанку, Європейського банку розвитку та заощаджень і Київського універсального банку.
Це перше зниження статусу банків з моменту зміни розміру гарантованої суми компенсації вкладів, включаючи відсотки, з 50 тис. грн до 150 тис. грн, що відбулася 31 жовтня минулого року. Однак новий статус не збентежив банкірів, на сайтах кредитних установ дотепер розміщена інформація про депозитні програми для фізичних осіб. Рішення фонду вони пояснюють проблемами із платоспроможністю.
"У банку немає грошей, ми не виплачуємо вклади до фонду, тому нас перевели", - заявили Ъ у банку "Причорномор'я". У депозитному відділі Одеса-Банку повідомили, що поки не ознайомлені з поясненням рішення ФГВФО, але всі залучені з 5 березня вклади не будуть гарантовані. У банку "Надра" гарантій немає вже з 3 березня. "З 2 березня у зв'язку з тимчасовою адміністрацією банк переведений у тимчасові учасники. Депозити, відкриті до 2 березня, гарантуються фондом, а ті, які залучені після 2 березня, - ні", - розповіли Ъ у call-центрі банку "Надра".
Банкіри також пояснюють рішення ФГВФО тим, що у фонду не вистачить коштів для компенсації внесків усіх проблемних банків. "Це відбулося з банками з тимчасовою адміністрацією. За нашою інформацією, фонд не має коштів, щоб виплатити компенсації по вкладах усіх банків з тимчасовою адміністрацією", - сказав начальник управління касових, вкладних операцій і грошового обігу банку "Національний кредит" Олег Гайдукович. На 1 березня активи ФГВФО становили 3,2 млрд грн, тоді як депозити населення тільки в банку "Надра" – 9,5 млрд грн.
Гарантії повернення коштів втратили не тільки нові вкладники. Ті, хто вчасно не забере депозит, термін дії якого минув, також у зоні ризику. У депозитних договорах банки часто прописують умову автоматичної пролонгації на аналогічний термін вкладу, не знятого клієнтом вчасно. "Якщо в депозитному договорі зазначена пролонгація вкладу у випадку, якщо клієнт не забрав гроші, то він продовжується і не гарантується фондом", - підтвердили Ъ у call-центрі "Надра".
Втім, не всі банки згодні з рішенням фонду. "Це дезінформація, у нас немає ніяких порушень. Фонд не мав права цього робити, і ми подали заяву до суду, - розповіла голова правління Фінансовий Союз Банк Тетяна Маломуж. - 19 грудня Нацбанк застосував до нас інструменти впливу, але вони не стосуються роботи із вкладами. Тим більше, суд скасував це рішення Нацбанку. Наш банк не втрачав ліцензії по вкладах, тому фонд відповість перед нашими вкладниками".
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас