ЄЦБ і Банк Англії знизять ставки у четвер на 0,5 п.п., ринок чекає нетрадиційних заходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ і Банк Англії знизять ставки у четвер на 0,5 п.п., ринок чекає нетрадиційних заходів

558
Європейський центральний банк (ЄЦБ) і Банк Англії знизять у четвер базові процентні ставки на 0,5 процентного пункту - до 1,5% і 0,5% річних відповідно, вважає більшість аналітиків.
Однак усе більш близький до нуля рівень вартості грошей змушує ринок очікувати від центральних банків різних країн світу більш нетрадиційних і нешаблонних підходів і дій для підтримки економічного зростання, відзначає The Wall Street Journal.
Міністр фінансів Великобританії Алістер Дарлінг позначив можливість збільшення грошової маси Банком Англії за рахунок купівель активів, таких як державні зобов'язання, уже в цьому місяці.
"Ми дали їм цей важіль", - заявив він в інтерв'ю Daily Telegraph.
Ринок очікує, що британський уряд дозволив ЦБ наростити грошову масу приблизно на 100-200 млрд фунтів стерлінгів ($140-280 млрд) для придбання державних і недержавних цінних паперів, пише WSJ.
ЄЦБ також може вдатися до неортодоксальної грошової політики для постачання компаній коштами.
Член ради керуючих банку Крістіан Ноєр заявив, що ЄЦБ вивчає можливість створення плану з вивільнення додаткових грошей для економіки за рахунок нешаблонних заходів. Він відзначив також, що банк вивчає всі можливості.
"У єврозоні є серйозні проблеми, - заявив агентству Bloomberg Мішель де Бруїн з голландського підрозділу F&C Asset Management. - Я впевнений, що ЄЦБ необхідно зробити великий звіт. З моменту останнього засідання колапс фондового ринку продовжився, прогноз споживчих видатків гнітючий, а ринкові очікування щодо поліпшення ситуації обмежені".
За даними Єврокомісії, ВВП єврозони цього року знизиться на 1,9%. У четвертому кварталі 2008 року економіка скоротилася на 1,5%.
Середній прогноз близько 30 експертів, опитаних Bloomberg щодо рівня ставки в єврозоні за підсумками засідання у квітні, становить 1,38% річних. Після зменшення вартості грошей у травні до 1% респонденти очікують, що показник збережеться на цій позначці до кінця першого кварталу 2010 року, а потім виросте до 1,25% до кінця першого півріччя і до 1,5% - до завершення третього кварталу наступного року.
Більше 40 аналітиків, що брали участь в опитуванні про ставку Банку Англії, у середньому вважають, що після її зниження до 0,5% річних у четвер вона залишиться на цьому рівні, принаймні, до завершення першого кварталу 2010 року.
Опитування щодо ставок у єврозоні і Великобританії проводилися наприкінці лютого.
Як повідомлялося, ЄЦБ знизив вартість кредитів 15 січня, опустивши базову процентну ставку на 0,5 процентного пункту - до 2% річних. В 2008 році ставка зменшувалася тричі - з 4,25% у липні до 2,5% річних на кінець року.
Банк Англії 8 січня знизив базову ставку до мінімального рівня з моменту свого заснування в 1694 році королем Вільгельмом III - 1,5% річних з 2%. Торік у Великобританії вартість грошей знижувалася п'ять разів із 5,5% на початку року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас