Нацбанк виступає за надання іпотечного кредитування на придбання житла у завершених об'єктах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк виступає за надання іпотечного кредитування на придбання житла у завершених об'єктах

Кредит&Депозит
1725
Національний банк України виступає за надання іпотечного кредитування на придбання житла в завершених будівельних об'єктах. Таку думку висловив виконавчий директор Національного банку України з економічних питань Ігор Шумило під час комітетських слухань про стан виконання закону "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі і житлового будівництва".
На думку І.Шумило, для того, щоб іпотечне кредитування було менш ризикованим, воно повинно надаватися на купівлю нерухомості в завершених будівництвом об'єктах.
"З одного боку, у прийнятому законі записано, що порядок надання таких кредитів визначається Кабінетом міністрів і Національним банком. На жаль, поки що в тих нормах, які прописані в законі, є положення, які показують, що певна частка цих норм працює на шкоду банківській системі, фінансовій стабільності банківської системи. Ми звернулися із проханням розглянути це питання в Конституційному суді в тій частині, яка стосується довгострокового фінансування на кілька років, оскільки тим самим на Національний банк перекладається ризик комерційної діяльності", - відзначив він.
За даними НБУ, станом на кінець 2008 року із загальної суми іпотечних кредитів на будівництво житла було надано 78,3 млрд. грн., на кінець січня ц.р.- 81,3 млрд. грн. "Тільки за січень обсяги іпотечних кредитів, виданих банками, виросли на 3 млрд. грн., з них у національній валюті виросли на 2 млрд., в іноземній валюті – на 1 млрд.", - додав І.Шумило.
У той же час, обсяги кредитів на будівництво, придбання і реконструкцію нерухомості за січень ц.р. знизились на 0,5% - з 18,2 млн. грн. на кінець 2008 року до 18,1 млн. грн. на січень.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас