"Ъ": Казахстан знижує рівень цукру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Казахстан знижує рівень цукру

495
У Казахстані буде розглянуто питання про введення ввізного мита на кондитерські вироби. Ця країна – один з найбільших ринків збуту українських кондитерських виробів. Введення мита загрожує вітчизняним підприємствам скороченням обсягу виробництва більш ніж на 20% і жорсткістю конкуренції не тільки на казахському, але й на інших закордонних ринках, прогнозують експерти.
"Ще в листопаді минулого року казахські кондитери звернулися в міністерство індустрії і торгівлі Казахстану із проханням ввести імпортне мито на ввезення кондитерських виробів", - розповіло джерело в Мінекономіки, знайоме із ситуацією. За його словами, мито повинно буде поширюватися на всіх імпортерів, однак очевидно, що найбільше від цього постраждає Україна. Адже в окремих сегментах кондитерських виробів частка українських постачальників доходить до 80% усього обсягу імпорту. Розмір мита зараз обговорюється.
Це питання, за словами співрозмовника, планується розглянути сьогодні на громадських слуханнях у міністерстві індустрії і торгівлі Казахстану. Про це поінформовані в найбільших українських кондитерських компаніях – Roshen, АВК і "Бісквіт-Шоколад". Представники цих компаній мають намір брати участь у слуханнях. Одержати коментарі в міністерстві індустрії і торгівлі Казахстану вчора не вдалося. Посол Республіки Казахстан в Україні Амангельди Жумабаєв від коментарів по телефону відмовився.
Казахстан не вперше закриває свій кондитерський ринок. Тимчасове загороджувальне мито на ввезення кондитерських виробів уже встановлювалася в 2005 році, але через рік було скасовано. Тоді ініціатором введення обмежень на ввезення продукції виступила казахська Асоціація кондитерів, яка аргументувала свою позицію тим, що через зрослий обсяг імпорту і демпінгу з боку імпортерів рентабельність великих виробників "Цукерки Караганди" і "Баян-Сулу" знизилася на 6,1% і 2,2% відповідно, а їх потужності виявилися завантажені тільки наполовину. Одержати коментарі казахських виробників учора не вдалося.
"Введення мита в 2005 році привело до зниження обсягу поставок української продукції в країну. Це негативно відбилося на загальному обсязі експорту кондитерських виробів з України, який упав на майже 20%", - згадує замдиректора корпорації Roshen Костянтин Май. Для українських кондитерів ринок Казахстану – другий за привабливістю після Росії та Азербайджану, підкреслює заступник голови асоціації "Укркондитер" Юрій Кожанов. За даними асоціації, торік у країну було поставлено близько 90 тис. т кондитерської продукції з України (усього було експортовано 350 тис. т). У Казахстан в основному поставляються карамель, вагові шоколадні цукерки, печиво, розповів пан Май. За його словами, ціни на продукцію українських виробників на казахському ринку практично не відрізняються від цін місцевих виробників: "Цього вдається домогтися за рахунок більш низької собівартості українського продукту, яка виробляється на модернізованих потужностях із застосуванням енергозберігаючих технологій".
Як відзначають в "Укркондитері", існує висока ймовірність того, що мито буде затверджено. На минулому тижні міністр індустрії і торгівлі Казахстану Володимир Школьник заявив, що для запобігання спаду виробництва практично у всіх галузях уряд може встановити антидемпінгові мита на імпорт покрівельних і облицювальних матеріалів, деяких видів кондитерських виробів, вати, дріжджів пекарних, скляних пляшок, пива, картону і коробок з гофрованого паперу.
"Якщо Казахстан установить загороджувальне мито на імпорт кондитерських виробів, це приведе до зменшення обсягу їх поставок у країну. Хоча до нуля імпорт не впаде, але в результаті загостриться конкуренція між українськими виробниками, причому не тільки на казахському, але й на інших ринках", - впевнений Костянтин Май. В асоціації "Укркондитер" вважають, що знайти ринки збуту для продукції, що призначалась для продажу в Казахстані, буде непросто: "У серпні Білорусія ввела антидемпінгове мито на ввезення української карамелі, у Європі – надвиробництво кондитерських виробів", - відзначає Юрій Кожанов. За його словами, у результаті введення мита Казахстаном обсяг виробництва кондитерських виробів в Україні скоротиться. Раніше в "Укркондитері" прогнозували, що тільки через зниження обсягу споживання внаслідок кризи до кінця року він упаде приблизно на 20%.
Олена Голубєва
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас