Міжнародний суд видав постанову про арешт президента Судану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжнародний суд видав постанову про арешт президента Судану

Казна та Політика
461
Міжнародний кримінальний суд видав постанову про арешт президента Судану Омара аль-Башира у зв'язку із звинуваченнями у військових злочинах і злочинах проти людства в суданській провінції Дарфур.
Про це сьогодні повідомили представники суду. За їх словами, насильство в провінції Дарфур стало результатом єдиного плану, розробленого в уряді Судану на найвищому рівні, проте будь-яких доказів геноциду проти населення провінції немає, передає Бі-бі-Сі.
Тепер суд має намір передати постанову про арешт О.аль-Башира уряду Судану. Це перше в історії Міжнародного кримінального суду рішення про арешт чинного глави країни. Раніше О.аль-Башир відкинув всі звинувачення на свою адресу і заявив, що подібна постанова не матиме "ніякої цінності".
На початку лютого ц.р. суданські офіційні особи закликали миротворців залишити Дарфур через проведення суданськими урядовими військами операції проти повстанців з руху "Справедливість і правосуддя", яке з середини січня 2009 р. утримує південну частину Дарфура. У лютому повстанці і власті підписали мирну угоду з метою припинення конфлікту. Підписані раніше угоди про припинення вогню порушувалися внаслідок численності повстанських груп і відсутності координації між ними.
Нагадаємо, що повстанці почали активну боротьбу в західній частині Судану - Дарфурі в 2003 р. на ґрунті давнього протистояння чорношкірих землеробів і пастухів-арабів. Відтоді там не припиняються зіткнення із застосуванням важкого артилерійського озброєння і авіаційних бомбардувань. В результаті конфлікту близько 300 тис чоловік загинули і більше 2,5 млн залишили регіон.
Власті Судану заявляють про 10 тис. загиблих.
Представники суданських збройних сил Судану заявили, що не допустять виконання рішення Міжнародного кримінального суду про арешт О.аль-Башира.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас