Аграрії відвоювали пільги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрії відвоювали пільги

Казна та Політика
952
Це відкриває можливість реалізувати положення, що стосуються режиму експорту зерна, і в першу чергу - відновити підтримку молочної галузі, зберігши спецрежим зі сплати ПДВ переробниками.
Про те, що враховувати зауваження президента і писати нову редакцію двічі ветованого главою держави антикризового закону по АПК нема рації, Юлія Тимошенко заявила наприкінці минулого тижня на нараді з аграріями. "Ви готові поговорити з усіма фракціями, щоб подолати вето? - запитала прем'єр голову Асоціації фермерів і приватних землевласників України Івана Томича. - Потрібно тільки долати вето. Якщо будемо враховувати нові редакції, це ще місяць. Ви не будете мати закону".
За словами Івана Томича, асоціація звернулася до всіх народних депутатів, до всіх фракцій із закликом подолати вето президента на законопроект "Про внесення змін у деякі закони України щодо запобігання негативних наслідків впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу". "Я думаю, що кожний зареєстрований у залі народний депутат проголосує за подолання вето… Думаю, ніхто не буде виступати проти українського села напередодні посівної кампанії", - сказав він. Учора за зняття вето з антикризового аграрного закону проголосували 382 депутата при необхідному мінімумі 300.
Нагадаємо, що двічі ветований главою держави документ крім норм, що стосуються експорту зерна (розширення повноважень Аграрного фонду, зниження вартості послуг маркетингового ланцюжка при експорті зерна та встановлення контролю над вартістю послуг причетних до нього організацій, зокрема карантинної і хлібної інспекцій), також містить норму, що регулює підтримку молочної галузі - актом відновлюється схема сплати ПДВ за реалізовану м'ясну і молочну продукцію переробними підприємствами, згідно з якою сума податку направляється на дотації сільгоспвиробникам. На думку представників галузі, ця норма була найбільш дієвою у всьому пакеті заходів щодо підтримки молпрому, і її скасування може привести до банкрутства аграріїв. У приватному секторі виробляється 82% усього молока в Україні (2295 тис. корів), і в такий спосіб скасування пільги стосується майже 4 млн. аграріїв, які утримують корів. "Через уведені антикризові заходи (закон від 31.10.08, №639, який скасовував пільги з ПДВ для молочарів.- Авт.) виробництво всіх видів молочних продуктів, включаючи промислову групу, в 2009 р. може скоротитися в три рази, і з експортера молочних продуктів Україна перетвориться в імпортера", - заявляв В'ячеслав Реков, директор ДП "Мілкіленд - Україна". На думку Лідії Карпенко, президента Союзу молочних підприємств, відновлення цієї норми буде сприяти попередженню катастрофічної ситуації в молпромі і забезпеченню внутрішнього ринку вітчизняними продуктами.
Нагадаємо, що претензії президента до прийнятого раніше парламентом закону стосувалися заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2010 р. і розширення переліку видів земель, на які вона поширюється. Також главу держави не влаштувала норма про підтримку банківського сектору: згідно із законом, банки - кредитори аграріїв одержували підтримку шляхом рефінансування (у тому числі надання стабілізаційного кредиту). Порядок надання цієї підтримки, на думку президента, підвищує ризик неповернення депозитів вкладникам банків.
Законодавчим актом відновлюється схема сплати ПДВ за реалізовану м'ясну та молочну продукцію переробними підприємствами, згідно з якою сума податку направляється на дотації сільгоспвиробникам.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас