Держава шукає проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава шукає проблеми

Казна та Політика
1890
Держава висунула проблемним банкам жорсткі умови їх рекапіталізації: обов'язкове введення тимчасової адміністрації НБУ і купівля не менше 50%+1 акції банку Мінфіном самостійно або разом з новим інвестором. Тепер продаж банку державі не буде сприйматися вкладниками як стабілізуючий фактор, тому що в підсумку він приведе до введення мораторію на повернення вкладів.
Оприлюднена вчора Кабінетом міністрів постанова №148 від 18 лютого, якою змінений "Порядок участі держави в капіталізації банку", зовсім не спростила процес входження держави в капітал банків. Кабмін погодився купувати лише акції банків з тимчасовою адміністрацією, зареєстрованих у формі ВАТ або реорганізованих у ВАТ у процесі капіталізації. Дотепер рекапіталізація могла проходити на прохання тимчасового адміністратора або акціонерів. Уряд порушив і свою обіцянку купувати не тільки контрольні, але й міноритарні пакети акцій банків, "щоб нікого не лякати примусовою націоналізацією" .
Банку в будь-якому разі необхідно буде віддати не менше 50%+1 акції: або тільки Кабміну, або йому й іншому інвесторові. А Нацбанк зобов'язали викупити облігації Мінфіну, внесені в капітал проблемного банку, протягом п'яти банківських днів (у ст. 84 закону про держбюджет - трьох). На відміну від попередньої редакції механізму, після ухвалення рішення про рекапіталізацію банку Мінфін буде переводити кошти з держбюджету, а не стабілізаційного фонду. Таким чином, поки на гроші бюджету можуть розраховувати тільки п'ять банків з дев'яти з тимчасовою адміністрацією: відкритими акціонерними товариствами є "Національний кредит", "Надра", "Київ", "Причорномор'я" і Трансбанк. Укрпромбанк і Західінкомбанк - товариства з обмеженою відповідальністю, а Промінвестбанк, з якого тимчасову адміністрацію виведуть 9 березня, і Одеса-Банк - закриті акціонерні товариства.
Поки тільки Західінкомбанк офіційно заявив про готовність продати акції державі. Можливими інвесторами в банку назвали своїх вкладників. Але першим на рекапіталізацію погодився Родовід Банк. У Родовід Банку поки не знають, коли в них з'явиться адміністрація. "Питання про введення тимчасової адміністрації, терміни та умови перебуває поза компетенцією банків, а вирішується винятково Нацбанком. Планується передати державі не менше 50%+1 акції Родовід Банку, а групі ISTIL - не менше 25%+1 акції", - повідомили в прес-службі банку.
Таким чином, у власників у сумі не буде навіть блокувального пакета.
Банкіри говорять, що новий підхід буде означати втрату контролю над банком з боку старих власників. "Акціонерам доведеться розлучитися з контролем. Разом з купівлею 50% у держави повинні бути людські ресурси для управління банком. Не думаю, що вони є в Мінфіну.
Тому ефективніше залучати державу разом з іншим інвестором, який також буде ризикувати своїми грішми", - відзначає голова правління Альфа-банку Андрій Волков. Раніше Альфа-банк заявляв про інтерес до санації Укрпромбанку. Відзначимо, що інвестором банку "Надра" хотів виступити Дмитро Фірташ, співробітництво якого з Кабміном неможливо, а тому держава швидше за все стане рекапіталізувати цю установу самостійно.
Вимогу про наявність тимчасової адміністрації для рекапіталізації експерти оцінюють негативно. "Добре, що держава входить і є гарантії, що банк відновить роботу. Але для вкладників це погано, тому що разом з адміністрацією вводиться мораторій на задоволення їх вимог. Держава повинна проводити рекапіталізацію банків, якщо цього потребують акціонери, але не разом з тимчасовою адміністрацією. Її введення сприймається так, що банк уже нічого не врятує", - впевнений голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. Згідно зі ст. 85 закону "Про банки і банківської діяльності", під час дії тимчасової адміністрації мораторій на задоволення вимог кредиторів може бути введений на термін до шести місяців. "Вкладники не страждають від входження держави в капітал банку, тому що банк стає більш стабільним. Вони страждають від введення мораторію. Але це буде не наслідок, а причина рекапіталізації", - підкреслює Волков.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас