Чи варто перекуповувати заставне майно в банку? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто перекуповувати заставне майно в банку?

Кредит&Депозит
5853
Начальник відділу продажів продовольчої компанії Валентин Карпенко п'ять років відкладав гроші на квартиру. Фінансова криза, що викликала обвал цін на нерухомість, надихнула його на довгоочікувану покупку.
"Я багато читав про те, що банки будуть продавати конфісковане житло. Тому звернувся в кілька банків і почав вивчати те, що вони пропонують", - розповідає Валентин.
Він уже майже зважився купити скромну "двушку" на окраїні міста, коли співробітник банку запропонував йому подивитися велику трикімнатну квартиру з ремонтом, у цегельному будинку в іншому районі.
"Варіант - супер! Звичайно, я погодився. Але проблема в тому, що накопичених грошей на цю квартиру не вистачало. Про що я й повідомив менеджерові, що мною опікувався", - ділиться Валентин. Співробітник не розгубився і відразу запропонував клієнтові взяти кредит на відсутню суму (150 тис. грн) у тому ж банку.
"І кредит таки дали! На 10 років, у гривнях і під 20% річних. Щоправда, заявку розглядали близько двох тижнів. І постійно просили принести якісь довідки. То з військкомату, то про психічне здоров'я..." - згадує Валентин.
Виявляється, такі історії перестали бути рідкістю. Багато банків зараз готові видати позики бажаючим позбавити їх від "нещасливих" застав. Іноді це ледвь не єдиний спосіб взяти кредит - адже кредитування населення зараз досить обмежено. Щоправда, як і у будь-якій справі, тут є свої тонкощі.
Умови одержання
Кореспонденти обдзвонили банки-лідери з кредитування населення, щоб відшукати серед них ті, які готові повторно кредитувати покупку того самого об'єкта. Серед них - Приватбанк, "Фінанси і Кредит", Правекс-банк, Сведбанк, ПУМБ, "VAB Банк" і деякі інші. Зазначимо, що деякі з цих банків призупинили програми кредитування фізосіб, але все-таки продовжують видавати кредити - якщо мова йде про покупку своїх же застав.
Щоправда, видаються позики далеко не всім бажаючим. Як і до кризи, головними умовами успішного проходження "кредитного кастингу" є підтверджена платоспроможність і великий власний внесок.
"Природно, чим вищий власний перший внесок, тим у клієнта більше шансів одержати такий кредит. Але навіть такий фактор не дає повної гарантії", - попереджає начальник департаменту з робои з проблемними активами одного з роздрібних банків.
Стосовно ж платоспроможності, то тут банкіри одностайні, - у розрахунок приймаються тільки ті доходи, які офіційно підтверджені. При цьому потенційні кредитори з побоюванням ставляться до тих майбутніх позичальників, які працюють у банківському секторі, металургії або будівництві.
Наявність позитивної кредитної історії зіграє на руку позичальникові, але також не дасть ніяких гарантій. Крім того, потрібно бути готовими, що банк може попросити пред'явити довідки про психічне здоров'я, про відсутність судимостей, а в чоловіків - зажадати ще довідку з військкомату про те, що їх не призвуть незабаром в армію.
Є ще одна обставина: об'єкти, які конфіскуються в неплатників у судовому порядку, продаються банками тільки на умовах повної оплати. Тому що такі угоди можуть бути легко оскаржені, якщо колишній власник знову вирішить виплачувати кредит. А банкіри дуже не хочуть виявитися в центрі судового конфлікту.
Тому вони згодні видати позику тільки в тому випадку, якщо попередній позичальник добровільно хоче позбутися від застави і кредиту. До речі, у цьому випадку зовсім необов'язково, щоб сам банк виставляв майно на продаж. Покупці й продавець можуть самостійно відшукати один одного і разом звернутися до банку.
Покупка кредиту
Всі опитані кореспондентами банкіри стверджують, що умови кредитування в будь-якому випадку встановлюються індивідуально - мовляв, немає якихось стандартних підходів. Але нам вдалося з'ясувати, що всерйоз говорити про кредит можуть лише ті покупці, у кого на руках є сума, яка мінімум на 30% покриває вартість об'єкту. Але краще все-таки бути готовим одразу внести половину ціни.
Позички надаються тільки в гривнях, а середня ставка становить 19-23% річних. Термін кредитування залежить від суми кредиту. Але вкрай рідко перевищує 10-15 років.
Крім того, старий кредит не "перекладаєть" на нового позичальника: один борг погашається, а покупцеві заставного майна видається абсолютно новий кредит. Відповідно, новому позичальникові доведеться сплатити разову комісію, яка може становити від 1% до 3,5% суми позики.
Втім, можна торгуватися й з приводу величини такої комісії. "Все залежить від платоспроможності позичальника. Приміром, розмір комісії може бути значно знижений", - запевняє директор департаменту іпотечного кредитування Сведбанка Євген Склєповий. І це не все - щоб зацікавити покупців, банкіри готові йти і на інші, більш істотні поступки.
"Банк забезпечує швидке ухвалення рішення про видачу кредиту, відсутність "прихованих" комісій і платежів при видачі та погашенні кредиту, можливість вибрати будь-який зручний клієнтові день місяця для здійснення погашення з кредиту, будь-яку схему погашення і низку інших переваг", - розповів начальник управління роздрібного бізнесу Пумба Валерій Пацуй.
Банки, які розглядають заявки на кредити для покупки заставного майна*
* Приватбанк
* "Фінанси та Кредит"
* Правекс-банк
* Сведбанк
* ПУМБ
* "VAB Банк" * - Дані на початок лютого 2009 року.
Як купити заставне майно
1. Знайти на сайтах банків або іншим способом виставлене на продаж заставне майно.
2. Запастися мінімальною сумою - 35% ціни такого майна.
3. Зібрати пакет документів* для розгляду на кредитному комітеті банку.
4. Переконатися, що колишній позичальник не буде заперечувати продаж застави.
5. Дістати згоду банку-кредитора.
6. Укласти угоду.
* - Для одержання кредиту необхідна довідка про присвоєння ідентифікаційного номера (код платника податків), паспортні дані, довідки про доходи позичальника, довідки з військкомату (можуть зажадати від чоловіків), довідки про дієздатність (висновок психіатра і так далі), документально підтверджена згода чоловіка або дружини (для одружених позичальників). Банк може вимагати й інші документи.
Підсумок: Оформити кредит на покупку заставного майна реально за наявності великого власного внеску - від 30-50%. І тільки в тому випадку, якщо попередній власник передає своє майно добровільно.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас