ОЕСР: Антикризова політика держави повинна бути орієнтована на майбутнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОЕСР: Антикризова політика держави повинна бути орієнтована на майбутнє

1106
Державна допомога галузям, що постраждали від кризи, повинна бути обмежена за часом і сполучена з політикою реформ, орієнтованих на майбутнє, вважають експерти ОЕСР.
Стан рецесії, у якому зараз перебуває європейська економіка, не повинен стати перешкодою для проведення осмисленої політики реформ, орієнтованої на довгостроковий успіх. З таким закликом виступили експерти Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) у своїй доповіді "Going for Growth" ("Прагнучи до зростання"), оприлюдненій в Парижі.
Основну увагу укладачі звіту, у якому докладно аналізуються економічні перспективи промислово розвиненого світу, приділили проблемі державної підтримки потерпілих від кризи галузей, повідомляє агентство AFP. На думку аналітиків, надання держдопомоги мабуть, по-перше, обмежене за часом, і, по-друге, сполучене зі структурними реформами, орієнтованими на майбутнє.
А якщо ні, то цей крок може виявитися контрапродуктивним, попереджають експерти ОЕСР. Так, приміром, протекціоністські заходи, спрямовані на обмеження імпорту в 30-х роках минулого століття стали однією із причин світової економічної кризи. А заходи щодо обмеження безробіття, що застосовувалися в Європі наприкінці 70-х, негативно позначилися на подальших показниках зростання європейської економіки.
Як позитивний приклад державної підтримки економіки експерти назвали інвестиції в об'єкти інфраструктури. Подібні заходи приносять "подвійні дивіденди", вважає провідний економіст ОЕСР Клаус Шмідт-Хеббель. "У короткостроковій перспективі вони приведуть до пожвавлення попиту, а в довгостроковій - будуть сприяти економічному зростанню", - цитує експерта агентство dpa.
Що стосується Німеччини, то, на думку експертів ОЕСР, незважаючи на кризу, уряду ФРН необхідно продовжити курс на лібералізацію економіки. Цього можна досягти шляхом скорочення внесків соціального страхування і податкових ставок для малозабезпечених верств населення. Крім цього Німеччини необхідно більш гнучке трудове законодавство, реформи в сфері охорони здоров'я і більше інвестицій в освіту, говориться в доповіді.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас