МВФ хоче зробити більш привабливими умови короткострокового кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ хоче зробити більш привабливими умови короткострокового кредитування

848
Міжнародний валютний фонд (МВФ) може запропонувати більш значні за обсягом і більш гнучкі за умовами короткострокові кредити в рамках поліпшення програм термінового надання коштів, використання яких члени фонду намагаються уникати, повідомило Bloomberg.
Керівництво фонду розглядає можливість пом'якшення обмежень на обсяг кредиту, які зараз можуть перевищити внесок держави до фонду не більш ніж в 5 разів, заявили агентству джерела, залучені в переговори, на умовах анонімності. Зміни набудуть чинності після чотирьох місяців нульового попиту на такі позики, які директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан призначає для сильних країн категорії emerging markets у випадку виникнення в них термінової необхідності в грошах на короткий період.
Він намагається розширити вплив МВФ за межі держав, що перебувають у боргах, яким для підтримки економіки необхідні кредити на роки. Однак цій меті буде перешкоджати жовтнева угода Федеральної резервної системи про надання валютних свопів по $30 млрд центральним банкам Бразилії, Мексики, Південної Кореї і Сингапуру для того, щоб підтримати кредитні ринки, що переживають кризу, країн, що розвиваються.
"Створення працюючої схеми надання ліквідності допомогло б ребрендингу МВФ, - відзначає Майкл Мусу з Peterson Institute, що раніше працював головним економістом у МВФ. - Фонд готовий лізти зі шкіри для того, щоб ця програма працювала".
Інша проблема, з якою зіткнуться починання Д. Стросс-Кана, це сприйняття держав, що позичають у фонду, міжнародними інвесторами і торговельними партнерами.
"Схоже, що всі кредити МВФ несуть на собі клеймо", - вважає аналітик по emerging markets Brown Brothers Harriman Уін Тін. На його думку, країни вважають, що угода із МВФ для інвесторів - це як величезна "червона ганчірка" для бика.
Фонд звичайно є кредитором "останньої надії", а не "першої лінії захисту", заявив керуючий Pharo Management Марк Доу. "Багато emerging markets відчувають, що одержання порад від МВФ і запозичення у фонду є кроком назад при будь-яких умовах", - сказав він.
Обговорення пропозицій про зміну кредитних угод у рамках фонду заплановане на зустріч представників країн G20, яка пройде в Лондоні у квітні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас