Постанова: Держава буде капіталізувати лише банки з тимчасовою адміністрацією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Постанова: Держава буде капіталізувати лише банки з тимчасовою адміністрацією

Казна та Політика
2553
Держава буде брати участь у капіталізації тільки тих банків, до яких застосована процедура тимчасової адміністрації, таку нову редакцію відповідного порядку Кабінет міністрів затвердив постановою №148 від 18 лютого "Деякі питання участі держави в капіталізації банків", оприлюдненою у понеділок.
"Держава може брати участь у капіталізації банку за умови, що їй передається одноосібно або разом з іншим інвестором у випадку укладання договору про спільну участь у капіталізації банку не менше 50% плюс одна акція", - така більш м'яка умова міститься в новій редакції порядку про участь держави в капіталізації банків.
Колишній варіант, затверджений 4 листопада, містив умову про обов'язкову передачу у власність держави 50% +1 акції банку.
Крім того нова версія порядку надає право ініціативи щодо питання участі держави в капіталізації банку не тільки Національному банку, але також Мінфіну і власникам банку (які, звертаються в Мінфін), хоча наступний етап - подачі Нацбанком пропозиції Мінфіну – збережений.
Уряд також ввів у нову редакцію порядку додаткового учасника – Експертно-аналітичну раду з питань участі держави в капіталізації банків. Її завданням є формування вимог, яким повинен відповідати кандидат на капіталізацію, а також узгодження пропозицій Мінфіну про участь держави в капіталізації перед його подачею на розгляд Кабінету міністрів.
Крім того в документ включена норма про можливість продажу разом з інвестором єдиним лотом понад 50% акцій банку.
У той же час у ньому відсутня анонсована першим віце-прем'єром Олександром Турчиновим норма про згоду держави купувати привілейовані акції в рамках капіталізації банку.
Як повідомлялося, капіталізація банків за участю держави передбачена антикризовим законом, прийнятим ще восени минулого року. Передбачається, що уряд під час додемісії буде оплачувати акції банків держоблігаціями, які в п'ятиденний термін викупить Нацбанк. Держбюджет-2009 передбачає такі операції на суму до 44 млрд грн.
Поки лише акціонери Родовід Банку звернулися до держави із пропозицією про капіталізацію, пропонуючи спільну участь у купівлі контрольного пакета із групою компаній ISTIL.
У той же час Родовід Банку немає в числі тих дев'яти банків, у які Нацбанк ввів тимчасову адміністрацію. У цей час ця група складається з Укрпромбанку, Західінкомбанку, Одеса-Банку, Трансбанку, банків "Причорномор'я", "Київ", "Надра".
Крім того, тимчасова адміністрація працює в Промінвестбанку і банку "Національний кредит", однак у першому випадку вдалося знайти інвестора – російський ВЭБ, а в другому може бути ухвалено рішення про приєднання його до Промінвестбанку на правах філії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас