ЄК: Єврокомісія слідкує за розвитком комерційних відносин між "Газпромом" і "Нафтогазом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК: Єврокомісія слідкує за розвитком комерційних відносин між "Газпромом" і "Нафтогазом"

223
Європейська комісія пильно стежить за розвитком нової можливої комерційної дискусії між ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України", яка може привести до припинення постачання газу в країни Європейського Союзу, заявляє представник європейського комісара з енергетичних питань Андріса Пієбалгса Ферран Тарраделлас Еспуні.
"Комісія дуже пильно стежить за ситуацією у двосторонніх комерційних відносинах між Україною і Росією тому, що вона може вплинути на постачання в ЄС, як ми це бачили на початку цього року", - сказав Ф.Еспуні на прес-конференції в четвер у Брюсселі, коментуючи інформацію, що з'явилася, про можливе припинення постачання російського газу в Україну через відсутність оплати з боку НАК.
У той же час він додав: "Той факт, що ми пильно стежимо за ситуацією, не означає, що ми будемо втручатися у двосторонні торговельні відносини двох, крім питань, які будуть обговорюватися в плані проведення конференції 23 березня щодо транзитної системи України".
Говорячи про заходи, які Комісія почне у випадку припинення постачання газу, представник Єврокомісії відзначив, що ці заходи "прекрасно відомі".
Ф.Еспуні нагадав про існування директив безпеки поставок газу, які складаються із трьох фаз: перша вживається промисловістю і включає заходи відносно поставок газу найбільш важливим споживачам, друга фаза вживається державами-членами ЄС, і третя: на засіданні газової координаційної групи виробляються заходи, які додатково повинні бути початі на національних рівнях з урахуванням потреб кожної країни-члена ЄС.
Крім того, як повідомив представник єврокомісара, А.Пієбалгс пообіцяв скоро представити нові директиви відносно поставок газу, а також деякі інші термінові заходи.
Ф.Еспуні також нагадав, що група європейських спостерігачів усе ще працює на місцях (у Росії та Україні), "оцінюючи будь-які проблеми в постачаннях газу між Україною і Росією". "Ми робимо багато", - підсумував він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас