Експерт: Закон про надбавку до ввізного мита не буде об'єктом критики з боку СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Закон про надбавку до ввізного мита не буде об'єктом критики з боку СОТ

802
Закон про надбавку до ввізного мита не буде об'єктом критики з боку Світової організації торгівлі (СОТ). Таку думку висловив аналітик ІФГ "Сократ" Михайло Сальников.
За його словами, "обговорення цього закону досить часто впиралося в питання про те, наскільки подібні дії узгоджуються з нормами СОТ". Однак насправді в цей момент в усьому світі спостерігається тенденція до захисту вітчизняних виробників, підкреслив аналітик. Крім того, додав він, норми СОТ допускають введення тимчасових імпортних обмежень із метою захисту стану платіжного балансу.
Як вважає аналітик, даний закон буде мати позитивний вплив на стан платіжного балансу за рахунок стримування імпорту і, як наслідок, стимуляції внутрішнього виробництва. Додатковим фактором, що позитивно впливають на платіжний баланс, буде тривала девальвація гривні, прогнозує він. М.Сальников відзначив, що головний фактор, що сприяє надмірному дефіциту торговельного балансу - імпортна нафта і природний газ, дефіцит торгівлі якими склав 13,9 млрд. дол. в 2008 р. - швидше за все, не будуть обкладатися 13% митом. Таким чином, не варто розраховувати на поліпшення стану дефіциту торгівлі в даному секторі, вважає він.
Проте, за словами аналітика, закон поліпшить стан торговельного балансу в інших галузях економіки, зокрема в сільському господарстві і харчопромі (профіцит 4,4 млрд. дол. в 2008 р.), транспортному машинобудуванні (дефіцит 7,8 млрд. дол.) і легкій промисловості (дефіцит 1,3 млрд. дол.).
М.Сальников також відзначив, що крім стримування імпорту, закон дозволить стимулювати попит на вітчизняну продукцію. Як наслідок, буде відбуватися підвищення обсягів внутрішнього виробництва і зростання рентабельності вітчизняних підприємств, вважає аналітик. Таким чином, на його думку, закон трохи підтримає українські компанії, що зіткнулися з істотним зниженням споживчого попиту в результаті зниження ліквідності в економіці.
Аналітик вважає, що серед бенефіціарів нововведення будуть наступні компанії: виробники цукру ("Астарта", "Укррос"), виробники яловичини, свинини і птиці ("Миронівський хлібопродукт"). У результаті даного законопроекту українські виробники зможуть повністю задовольнити внутрішній попит на м'ясо птиці в 2009 році, відзначив він.
На думку аналітика, позитивним буде закон і для вітчизняних виробників транспортних засобів (наприклад, ЛУАЗ, "УкрАВТО"). "13%-ве мито на імпортні автомобілі практично зведе нанівець споживче кредитування на імпортні машини, що благотворно вплине на попит на вітчизняні автомобілі", - вважає М.Сальников.
Як повідомив аналітик, виробники побутової техніки (приміром, завод "Норд") також виграють від даного законодавства. Аналітик відзначив, що закон може забезпечити і додаткові бюджетні надходження, хоча це відбудеться лише в тих секторах, у яких попит на імпортну продукцію є малоеластичним, тобто підвищення цін на 13% знизить попит лише незначно.
Таким чином, М.Сальников вважає, що "закон приносить потрійну вигоду українській економіці: по-перше, він благотворно впливає на стан платіжного балансу, по-друге, стимулює вітчизняного виробника і, по-третє, здатний забезпечити додаткові надходження в бюджет". Аналітик нагадав, що документ був опублікований у вчорашньому номері газети "Урядовий кур'єр". Закон набуває чинності протягом 10-денного терміну з моменту опублікування, тобто на початку березня, відзначив він. Як повідомляв УНІАН, 20 лютого ц.р. президент України Віктор Ющенко підписав Закон України №923-VІ "Про внесення змін у деякі закони України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв'язку зі світовою фінансовою кризою". Законом передбачається введення терміном на 6 місяців тимчасової надбавки в розмірі 13% до чинних ставок ввізного мита. Ця надбавка вводиться винятково з метою відновлення рівноваги платіжного балансу, стан якого визначено як критичний відповідно до чинних правил, і прирівнюється до ввізного мита в розумінні Закону України "Про єдиний митний тариф".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас